29 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ "ΤΕΦΛΟΝ"

Ο «Ήχος της Απώλειας» δεν έχει ως πρωταρχικό του στόχο να παρουσιάζει τα λογοτεχνικά δρώμενα. Αυτό είναι κάτι που κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία ο ποιητής Θοδωρής Βοριάς στα «Λογοτεχνικά Επίκαιρα». Ωστόσο, ορισμένες φορές, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες εξαιρέσεις. Αφορμή για μια τέτοια εξαίρεση αποτελεί το 4ο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Τεφλόν». Πρόκειται για μια εξαιρετική εκδοτική απόπειρα μιας ομάδας νέων λογοτεχνών που με κινητήρια δύναμη τη συντροφικότητα και την αγάπη τους για τη λογοτεχνία και την ποίηση ειδικότερα, κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν να πετύχουν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και λογοτεχνικής αξίας.

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους:

Θυμήσου τη Φλόγα: Η Alta και οι Εκδόσεις Αναίσχυντη Τσούλα #
Lionel Fogarty: Η Ποίηση ως Πράξη Ανταρσίας #
Slam: Στίχοι από Ατσάλι ή από Βιτάμ; #
Λίμερικ, στα Ίχνη ενός Διχασμένου Είδους ΙΙ #
Πεδιάδα της Ανέχειας, Γη των Βουσμάνων: Ποίηση της Νότιας Αφρικής γραμμένη στα Αφρικάανς #
Η Εθιμοτυπία της Απόγνωσης του Α.Κ. Ramanujan #
Daniel Falb: «Οι Αντίχειρές μας σε Γαμάνε», Ένα Λυρικό Μανιφέστο για τη Φύση της Αλήθειας και της Εξουσίας #
Ανίχνευση στον Ποιητικό Τόπο του Θανάση Τζούλη #
Τα Ανάκατα Μαλλιά της Γιοσάνο Ακίκο #

Από την πλούσια ύλη του τεύχους ξεχωρίζουμε (με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια) το αφιέρωμα στις Εκδόσεις Shameless Hussy που αποτέλεσαν μια όαση φεμινιστικής -και όχι μόνο- έκφρασης, την ανασκόπηση της ιστορίας του Slam, το Β’ μέρος του αφιερώματος στα Λίμερικς, την παρουσίαση της Ποίησης της Νοτίου Αφρικής γραμμένη στα Αφρικάανς (μία από τις ελάχιστες φορές που γίνεται κάτι τέτοιο σε ελληνικό έντυπο) καθώς και το Α’ μέρος του αφιερώματος στη σπουδαία γιαπωνέζα ποιήτρια Γιοσάνο Ακίκο.

Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν στα εξής σημεία:

Στην Αθήνα:
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3 & Ακαδημίας)
Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος (Χαριλάου Τρικούπη 28)
Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37)
Ludens Lab (Διδότου 34)
Vinyl Microstore (Διδότου 34)

Στη Θεσσαλονίκη:
Βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δ. Γούναρη 22)
Βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν (Εθν. Αμύνης 14)

Στην Πάτρα:
Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο (Κανακάρη 147)

Στη Σύρο:
Boheme del Mar (Ερμούπολη)


Υ.Γ. Επειδή στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και επειδή θέλουμε να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις και τις κακοτοπιές επισημαίνουμε ότι τα κινητρά μας δεν είναι και τόσο ανιδιοτελή. Ο διαχειριστής του ιστολογίου συμμετέχει στο παρόν τεύχος με ένα λίμερικ το οποίο γράφτηκε ως ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυνε το περιοδικό. Πρόκειται για ένα ποίημα που δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή πουθενά αλλού (εκτός, ίσως, από τα άπαντα post-mortem…) και το οποίο παρουσιάζει μια άλλη ποιητική από αυτή που συναντάμε στον «Ήχο της Απώλειας». Αυτή, ωστόσο, η προσωπική εμπλοκή δε μειώνει σε τίποτα την αξία του περιοδικού καθεαυτή. Γι’ αυτό, λοιπόν, μη διστάσετε να το αρπάξετε όπου το βρείτε προτού εξαντληθεί!



Το εξώφυλλο του περιοδικού επιμελήθηκε ο Ανδρέας Κασάπης


Δεν υπάρχουν σχόλια: