24 Μαΐου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Νικολαΐδη, ενός από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του (Νέου) Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι ταινίες του, μικρά διαμάντια-ύμνοι στη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα αλλά και αναπαραστάσεις ενός σκοτεινού μέλλοντος που, εν πολλοίς, είναι πια παρόν, αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε δημιουργικό άνθρωπο με όποια μορφή τέχνης κι αν καταπιάνεται…

Ακολουθούν επιλεγμένα, αναδιατεταγμένα και ελαφρώς τροποποιημένα αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε…


ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πέμπτη 26 Μαΐου - Τετάρτη 1 Ιουνίου

«Οι κοινωνίες και οι θεσμοί βρίσκονται υπό συνεχή κρίση και ανεξέλεγκτη εξέλιξη. Οι διανοούμενοι (ποιοί και πόσοι τάχα;) βρίσκονται σε συνεχή νάρκη… Οκτώ χρόνια πριν το τέλος του 20ου αιώνα, δεν θα ήθελα να επιβαρύνω την ήδη υπάρχουσα σύγχυση με την προσωπική μου θολή μαρτυρία. Επισημαίνω όμως τον απόλυτο θρίαμβο του κρατικού φασισμού, την οριστική εγκατάσταση του “στερεότυπου” και των μεταλλαγμένων και, τέλος, την επιτυχή μεταμόσχευση του τηλεοπτικού κοντρόλ-σύστεμ στον κοινωνικό κορμό… Στην περίοδο που ζούμε ο καθένας πρέπει να εντάξει τον προσωπικό του εφιάλτη σ’ έναν συλλογικό εφιάλτη και ν’ αρχίσει να επεξεργάζεται μόνο αυτόν… Φριχτά δικαιωμένος που ο εφιάλτης προχωράει κατά κει που υπολόγιζα, δεν έχω να πω τίποτα άλλο», έγραφε ο Νίκος Νικολαΐδης στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας και τα λόγια του ακούγονται επίκαιρα και διαχρονικά όσο ποτέ…

Το αφιέρωμα, που συνδιοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Marni Films και η Restless Wind, περιλαμβάνει:


ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Θα προβληθούν και οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη: Ευριδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987), Singapore Sling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), The Zero Years (2005).

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβάλλονται επίσης, καθημερινά, η μικρού μήκους ταινία Lacrimae Rerum (1962) που έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές στο κοινό, αρκετά από τα 200 διαφημιστικά που σκηνοθέτησε παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα, αποσπάσματα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Νικολαΐδη Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα κ.ά.


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες διαφορετικών ηλικιών και τάσεων εμπνέονται από τις ταινίες και τα βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη και ζωγραφίζουν.

Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Αλέξης Βερούκας, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Κυριάκος Κατζουράκης, Βίκτωρ Κοέν, Άννα Λέκκα, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Φώτης Πεχλιβανίδης, Δημήτρης Ρόκος, Στέφανος Ρόκος, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Χάρος.

Τα πρωτότυπα έργα τους θα εκτεθούν στην Αίθουσα Εκθέσεων της Ταινιοθήκης, μαζί με αντικείμενα και κοστούμια από ταινίες του δημιουργού.

Επιμέλεια έκθεσης: Παύλος Σάμιος – Μαρία Ξανθάκου.


LIVE

Στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης, την Παρασκευή 27 Μαΐου, θα ανέβουν στη σκηνή καλλιτέχνες και συγκροτήματα που είτε έχουν επενδύσει με τη μουσική τους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη είτε γράφουν νέες συνθέσεις ειδικά για το αφιέρωμα. Ανάμεσά τους οι Γιάννης Αγγελάκας 3 και The Boy. Special guest της βραδιάς, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, θα παίξει στο πιάνο τις αλησμόνητες συνθέσεις με τις οποίες είχε επενδύσει τις ταινίες Γλυκιά Συμμορία και Πρωϊνή Περίπολος.


Παράλληλα με το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσουν, στα τέλη Μαΐου, τα εξής:

Ένα DVD box set που θα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη, καθώς και τη μικρού μήκους ταινία Lacrimae Rerum, σε remastered έκδοση.

Τα βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη Οι Τυμβωρύχοι (Διηγήματα, 1964), Ο Οργισμένος Βαλκάνιος (Μυθιστόρημα, 1977) και Γουρούνια Στον Άνεμο (Μυθιστόρημα, 1993) θα επανεκδοθούν από τις Εκδόσεις Athens Voice.

Ήδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις greekworks.com η Β΄ έκδοση του τελευταίου του μυθιστορήματος Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα (2007). Η δεύτερη αυτή έκδοση, πέρα από το επίμετρο του Μάνου Ελευθερίου (που υπήρχε και στην πρώτη), περιλαμβάνει εισαγωγή του καθηγητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Texas A&M, Απόστολου Βασιλάκη, πάνω στο λογοτεχνικό έργο του δημιουργού.

Το αφιέρωμα θα έχει χαμηλή τιμή εισιτηρίου (θα υπάρχει και φοιτητικό), αλλά και ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένες προβολές και στην έκθεση ζωγραφικής.

Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου και το πρόγραμμα των προβολών είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (http://www.tainiothiki.gr/v2/tain_new/view/169).




Δεν υπάρχουν σχόλια: