14 Μαΐου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (15-5-2012)


Ο χώρος του βιβλίου με τη μορφή που τον γνωρίζαμε πνέει τα λοίσθια. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας δε θα μπορούσε να μη συμπαρασύρει και αυτήν τη δραστηριότητα. Αυτό είναι, βέβαια, απολύτως λογικό, καθώς όταν κάποιος δε μπορεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην, το τελευταίο που τον ενδιαφέρει είναι ο πολιτισμός. «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» είναι το σύνθημα (όπως στην ομώνυμη ταινία του Ken Loach) αλλά προηγείται σαφώς το «ψωμί».


Όπως, επίσης, είναι γνωστό, μεταξύ του δημιουργού και του εκδότη ή του βιβλιοπώλη παρεμβάλλεται μία ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για να παραχθεί και, στη συνέχεια, να διανεμηθεί ένα βιβλίο. Στο κομμάτι της παραγωγής συμμετέχουν οι διορθωτές, οι επιμελητές, οι μεταφραστές ενώ σε αυτό της διανομής οι υπάλληλοι των βιβλιοπωλείων. Σε μία περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, ενδεχομένως κάποιοι να θεωρούσαν ότι οι εργοδότες (ήτοι οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες) στο χώρο του πολιτισμού θα αντιμετώπιζαν με περισσότερη ανθρωπιά τους εργαζόμενους, ειδικά δε όσοι παρουσιάζονται ως έχοντες κοινωνική ευαισθησία. Τελικά, η πραγματικότητα στο χώρο του βιβλίου δε διαφέρει σε τίποτα από την κατάσταση στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Το αντίθετο μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του χώρου αποδεικνύονται πολύ πιο αδίστακτοι από τους εργοδότες άλλων κλάδων, καθώς τους περιβάλλει και ο εξαγνιστικός μανδύας των «ανθρώπων του πολιτισμού». 


Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου συνοψίζεται στο τρίπτυχο: απολύσεις – μείωση ωρών εργασίας και μισθών – καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων. Ό,τι δηλαδή ισχύει και στους υπόλοιπους χώρους εργασίας, με τη διαφορά ότι στο εκδοτικό κύκλωμα όλ’ αυτά γίνονται για την επιβίωση της πολιτιστικής παραγωγής και οι εργαζόμενοι πρέπει να δείχνουν περισσότερη κατανόηση από όλους τους υπόλοιπους. Όσοι από εμάς παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στο χώρο θα έχουν διαπιστώσει ότι τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν παρουσιάζονται τόσο στους «μικρούς» όσο και στους «μεγάλους». Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει στα ιστολόγια των εργαζομένων όπως τα: http://bibliopontikas.blogspot.com/, http://vivliofrikarios.blogspot.com/ και http://bookworker.wordpress.com/


Από την πλευρά μας αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε ως δημιουργοί, έχοντας πλήρη γνώση των περιορισμένων ορίων του διαδικτυακού ακτιβισμού, είναι πως οφείλουμε να προσέχουμε σε ποιους εκδότες και σε ποια βιβλιοπωλεία δίνουμε τα βιβλία μας, έτσι ώστε να μην στηρίζουμε οικονομικά με τις εκδόσεις μας την αυθαιρεσία των εργοδοτών. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να ξεκαθαρίσουμε ότι εξαιρέσεις υπάρχουν, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κι ας μην θεωρηθεί ότι «κουνάμε το δάκτυλο» και κάνουμε υποδείξεις. Έχουμε υποπέσει κι εμείς σε σφάλματα αλλά προσπαθούμε να μάθουμε από αυτά και, επιπλέον, καταβάλλουμε προσπάθεια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις διότι, πλέον, δεν ξέρεις πού να στραφείς και ποιον να εμπιστευτείς. Οι αντεργατικές πρακτικές εφαρμόζονται κατά κόρον.

Δε θα υπεισέλθουμε στα αιτήματα της αυριανής απεργίας. Αυτά μπορεί κανείς να τα διαβάσει αναλυτικά στα προαναφερθέντα ιστολόγια. Θ’ αρκεστούμε στο να πούμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του βιβλίου και θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί ώστε να μην επιτείνουμε από την πλευρά μας την εκμετάλλευσή τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: