20 Μαΐου 2012

ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2012 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ "ΑΣΤΥ" (17 ΜΑΪΟΥ - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012)

Ο ιστορικός κινηματογράφος "Άστυ" παρουσιάζει το "Ταινιόραμα 2012". Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, προβάλλονται παλαιά και καινούρια αριστουργήματα της 7ης Τέχνης που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και του πιο απαιτητικού σινεφίλ. Το εισιτήριο ανέρχεται σε 6 Ευρώ την ημέρα (και για τις τρεις ταινίες), ενώ παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης κάρτας διαρκείας αξίας 30 Ευρώ για την παρακολούθηση του συνόλου των προβολών. 

Ώρες προβολών: 18.00 - 20.00 - 22.00 (με μικρές αποκλίσεις).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3221925

Παραθέτουμε παρακάτω το πλήρες πρόγραμμα του Ταινιοράματος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ

Ιταλική Σάτιρα

Διαζύγιο αλά Ιταλικά (Divorzio allitaliana, 1961, 105΄)

Παντρεμένος Σικελός βαρόνος ερωτεύεται παράφορα την ξαδέλφη του, και κάνει τα πάντα για να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του. Όσκαρ σεναρίου, δυο Χρυσές Σφαίρες και βραβείο BAFTA, για αυτή την αθάνατη ιταλική κωμωδία του Πιέτρο Τζέρμι. Πρωταγωνιστούν οι Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Στεφανία Σαντρέλι.

Ατιμασμένη και Εγκαταλελειμμένη (Sedotta e abbandonata, 1964, 115΄)

Και, πάλι, ο Πιέτρο Τζέρμι κινηματογραφεί και αφηγείται, αυτή τη φορά, την ιστορία της 15χρονης Σικελής Ανιές που πέφτει στην αγκαλιά του Πεπίνο, αρραβωνιαστικού της αδερφής της, ο οποίος όμως την αφήνει έγκυο και μετά την εγκαταλείπει. Με τη Στεφανία Σαντρέλι και τον Σάρο Ούρτσι. Χρυσό Φοίνικας ερμηνείας για τον δεύτερο στο Φεστιβάλ Καννών.

Κλέψας του Κλέψαντος (I Soliti Ignoti, 1958, 106΄)

Μια ετερόκλητη ομάδα μικροαπατεώνων προσπαθεί να ληστέψει το τοπικό ενεχυροδανειστήριο. Αθάνατη ιταλική φάρσα του Μάριο Μονιτσέλι, που έφτασε μέχρι το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Με τους Βιτόριο Γκάσμαν και Κλαούντια Καρντινάλε.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ

Το Ξύπνημα του Εφιάλτη

Διάφανο Δέρμα (The Reflecting Sky, 1990, 96΄)

Στην επαρχιώτικη Αμερική της δεκαετίας του 1950, μια “παράξενη” οικογένεια παραπαίει σε μια κοινωνία που νοσεί. Ο πατέρας κατηγορείται για παρενόχληση, η μητέρα βρίσκεται στα όρια της τρέλας, ο μεγάλος αδελφός γυρίζει από τον πόλεμο και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονική ζωή, ενώ ο μικρός γιος βιώνει με περίεργο τρόπο την κατάσταση γύρω του. Το πλέον ελπιδοφόρο ντεμπούτο του ταλαντούχου εικαστικού Φίλιπ Ρίντλεϊ, όπως και η ερμηνευτική αποκάλυψη του Βίγκο Μόρτενσεν.

Η Σοφία των Κροκοδείλων (The Wisdom of Crocodiles, 1998, 98΄)

Πετυχημένος, ταλαντούχος, όμορφος άντρας-βαμπίρ ψάχνει στο Λονδίνο την τέλεια γυναίκα για να τον “σώσει”. Το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Βρυξελλών πήρε αυτή η ταινία τρόμου και μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για Όσκαρ Τζουντ Λο. Σε σκηνοθεσία Πο-Τσιχ Λεόνγκ.

Στη Ράχη του Διαβόλου (The Devils Backbone, 2001, 106΄)

Στην Ισπανία του 1939, στο τέλος του αιματηρού εμφυλίου, ο 10χρονος Κάρλος μένει ορφανός και μπαίνει σε ίδρυμα, στο οποίο δε νιώθει άνετα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω του. Λίγα χρόνια πριν τη μεγάλη του επιτυχία με τον “Λαβύρινθο του Πάνα”, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο τρόμαξε τον κόσμο με αυτό το πολυβραβευμένο θρίλερ του.

ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ

Ερωτισμός στα άκρα

Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων (Ai No Korida, 1976, 109΄)

Στην προπολεμική Ιαπωνία, ένας άντρας και η ερωμένη του ξεκινούν μια έντονη σχέση, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε επικίνδυνη εμμονή. Η πορεία της επαφής αυτής τους ξεπερνά, τους διαλύει, τους καταστρέφει τις ζωές. Μεταξύ πορνογραφίας και τέχνης, το σινεμά του Ναγκίσα Οσίμα εξερευνά τις πιο καλά κρυμμένες περιοχές της ερωτικής επιθυμίας. Μια ταινία που προκάλεσε τα ήθη της εποχής και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

Κάμα Σούτρα: Ο Θρύλος του Έρωτα (Kama Sutra: A Tale of Love, 1996, 117΄)

Δυο παιδικές φίλες, δυο κορίτσια που διψούν για έρωτα, δοκιμάζουν, πειραματίζονται και προσπαθούν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην ερωτική τους “ωριμότητα”. Αισθησιακό δράμα σε σκηνοθεσία της Ινδής Μίρα Νάιρ.

Battle in Heaven (2005, 98΄)

Αυτή η σκληρή μεξικανική ταινία του Κάρλος Ρειγάδας διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Ο Μάρκος, σοφέρ στρατηγού στην πόλη του Μεξικού, νιώθει τύψεις γιατί απήγαγε με τη γυναίκα του ένα βρέφος το οποίο πέθανε. Εξομολογείται τα πάντα στην Άννα, την κόρη του στρατηγού, η οποία με τη σειρά της εκπορνεύεται για προσωπική ευχαρίστηση.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ

Σουρεαλιστικά Όνειρα

Το Στοιχείο του Εγκλήματος (The Element of Crime, 1984, 104΄)

Πρώην αστυνομικός επιστρέφει στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη ώστε να ερευνήσει μια σειρά ύποπτων φόνων, χρησιμοποιώντας αμφισβητούμενες μεθόδους που του είχε διδάξει ο μέντοράς του. Εντυπωσιακή είναι η πρώτη ταινία της ευρωπαϊκής τριλογίας του Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος κιόλας έδειξε το δυστοπικό κοινωνικό του βλέμμα. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Χαμένη Λεωφόρος (Lost Highway, 1997, 134΄)

Μετά από ένα παράξενο ατύχημα σε πάρτι, σαξοφωνίστας της τζαζ κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του και μπαίνει στη φυλακή, όπου μεταμορφώνεται της σε νεαρό μηχανικό. Ο παρανοϊκός κόσμος του Ντέιβιντ Λιντς σε όλο του το μεγαλείο, με την σπινταριστή μουσική του Άντζελο Μπανταλαμέντι, και την υπέροχη ερμηνεία της Πατρίτσια Αρκέτ.

Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο (Songs from the Second Floor, 2000, 98΄)

Με όχημά του μια πολύ ιδιαίτερη οικογένεια, ο Ρόι Άντερσον πατάει στα γερά θεμέλια του σουρεαλισμού και εμπνεόμενος από τον Περουβιανό ποιητή Θέσαρ Βαγιέχο, μιλάει για την αγάπη, την ερωτική σύγχυση, το μεγαλείο και τις μικρότητες μιας σχέσης, τα ψέματα και την εγκατάλειψη, τη συντροφικότητα και την επιβεβαίωση. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής των Καννών για τον Σουηδό σκηνοθέτη, που έχει δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ

Βραδιά Ζαν-Λυκ Γκοντάρ

Αλφαβίλ (Alphaville, 1965, 99΄)

Τη Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου κέρδισε ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ για αυτή την κινηματογραφική μείξη sci-fi και νουάρ, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Έντι Κονσταντάιν, Άννα Καρίνα και Ακίμ Ταμίροφ. Στον μακρινό πλανήτη Αλφαβίλ, ο πληθυσμός δυναστεύεται από σατανικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κώσιον αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο.

Αρσενικό θηλυκό (Masculin Féminin, 1966, 110΄)

Ο Πωλ είναι ένας νέος, πρόσφατα απολυμένος από το στρατό, απ’ τον οποίο δεν έχει και τις καλύτερες μνήμες. Απ’ την άλλη μεριά, δεν νιώθει και καλά με την κοπέλα του, που προσπαθεί να γίνει ποπ τραγουδίστρια. Ο εγκλωβισμένος Πωλ σκέφτεται τι να κάνει... Δοκιμιακή προσέγγιση των νεανικών ανησυχιών από τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Αργυρή Αρκούδα και ακόμη δυο βραβεία στη Μπερλινάλε.

Socialism (Film Socialisme, 2010, 75΄)

O Γκοντάρ, γι’ ακόμη μια φορά, δεν κάνει μια κινηματογραφική ταινία για τους πολλούς, μα μια κινηματογραφική-φιλοσοφική-πολιτική-κοινωνιολογική πραγματεία, στην οποία ένα voice off σου εξηγεί το τί και το πώς, ενώ ένα πλοίο διασχίζει τη Μεσόγειο, περνώντας από χώρες που “πονάνε” (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), έχοντας για επιβάτες του “όλες τις φυλές του Ισραήλ”, κι όλες τις τάξεις. Για μια σύγχρονη Κιβωτό του Νώε πρόκειται, εν προκειμένω.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ

Στο Βωμό της Ιδεολογίας

Μέρες Θυμού (Flame and Citron, 2008, 130΄)

Αυτή η ταινία του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν σε μεταφέρει πίσω στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη δανέζικη αντίσταση κατά των Ναζί. Σε μια χώρα που έχει κατηγορηθεί πολλάκις για τη συνεργασία της με το ναζιστικό καθεστώς, έρχεται αυτή η ιστορία δύο θυμωμένων νέων, που πιάνουν τα όπλα και καθαρίζουν κόσμο. Κυριολεκτικά, σκληρά, απάνθρωπα. Εντυπωσιακή σκηνογραφία, φωτογραφία. Καλές ερμηνείες.

Λοχαγός Κόναν: Το Πρόσωπο του Πολέμου (Captain Conan, 1996, 129΄)

Στη Βουλγαρία, στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κόναν ηγείται μιας ομάδας 50 “άγριων” Γάλλων στρατιωτών, που λατρεύουν να πολεμούν σώμα με σώμα. Από τις πλέον δυνατές ταινίες του Μπερτράν Ταβερνιέ, που κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

Κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού (Sotto il Segno dello Scorpione, 1969, 100΄)

Οι αδελφοί Ταβιάνι, στην πρώτη σκηνοθετική δεκαετία τους, κινηματογραφούν αυτή την “περίεργη” ιστορία που εκτυλίσσεται σε απροσδιόριστο χρόνο, κατά την οποία μία ομάδα αντρών -επιζήσαντες από ισχυρό σεισμό στο νησί τους- καταφθάνει σ’ ένα άλλο νησί, εξίσου σεισμογενές, και προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους του να την ακολουθήσουν στην ενδοχώρα προκειμένου να οικοδομήσουν μια νέα και πιο ασφαλή κοινωνία. Τζιαν Μαρία Βολοντέ και Τζιούλιο Μπρόγκι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΜΑΪΟΥ

Αμφισεξουαλική Βραδιά

Καταραμένη Σχέση (Total Eclipse, 1995, 111΄)

Η αυτοκαταστροφική σχέση του νεαρού Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ με τον μέντορα του Πωλ Βερλαίν, πίσω στον 19ο αιώνα. Πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην αρχή της λαμπερής καριέρας του. Σε σενάριο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον (“Επικίνδυνες σχέσεις”, “Εξιλέωση”) και σε σκηνοθεσία της Ανιέσκα Χόλαντ.

Η Ταραγμένη Ζωή του Όσκαρ Γουάϊλντ (Wilde, 1997, 110΄)

Η ζωή της καλλιτεχνικής μεγαλοφυΐας του Όσκαρ Γουάιλντ, ποιητή, θεατρικού συγγραφέα, και εν γένει σημαντικού ανθρώπου των γραμμάτων, του οποίου η κρυφή ομοφυλοφιλία του και ο διαλυμένος γάμος του τον σημάδεψαν καταστροφικά. Υποψήφια ταινία για Χρυσή Σφαίρα, με τους Στέφεν Φράι, Τζουντ Λο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Γκέμα Τζόουνς, Τομ Γουίλκινσον. Σε σκηνοθεσία Μπράιαν Γκίλμπερτ.

Velvet Goldmine (1998, 124΄)

Την παθιασμένη ζωή και την ταραγμένη καριέρα του σταρ του glam rock των ’70s Μπράϊαν Σλέιντ ερευνά ο Βρετανός δημοσιογράφος Άρθουρ Στιούαρτ για την εφημερίδα του. Ταινία-ύμνος και ταυτόχρονα αποθέωσης του πλέον παρεξηγημένου μουσικού είδους. Γεμάτη μελωδίες και όμορφα κουστούμια, για τα οποία προτάθηκε στα Όσκαρ, αυτή η παραγωγή του Τόντ Χέινς που κατάφερε να έχει τις εξαιρετικές ερμηνείες των Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζόναθαν Ρις Μέγιερς, Κρίστιαν Μπέιλ και Τόνι Κολέτ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΪΟΥ

Έντονα Πάθη Εποχής

Εκλεκτικές Συγγένειες (Elective Affinities, 1996, 98΄)

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Έντουαρντ και η Καρλότα ξαναβρίσκονται μετά από είκοσι χρόνια, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, και εντέλει παντρεύονται. Όμως, η επίσκεψη του Ότο στο σπίτι τους στην Τοσκάνη, θα φέρει ανατροπές. Οι αδελφοί Ταβιάνι μεταφέρουν Γκαίτε στη μεγάλη οθόνη. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Senso (1954, 118΄)

Μπερδεμένη και νευρωτική Ιταλίδα κοντέσα προδίδει ολόκληρη τη χώρα της για έναν αυτοκαταστροφικό δεσμό με Αυστριακό αξιωματικό. Δράμα εποχής, ιστορικής σημασίας, με την Αλίντα Βάλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και τον Λουκίνο Βισκόντι στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Όλα τα Πρωινά του Κόσμου (Tous le Matins du Monde, 1991, 115΄)

Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο διάσημος βιολιστής Κολόμπ θρηνεί το θάνατο της γυναίκας του. Γι’ αυτό και απομονώνεται σε σπίτι στην εξοχή, έχοντας μόνο τη μουσική και τις δυο κόρες του. Εξαιρετική ατμοσφαιρική ταινία εποχής, ένα δράμα με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ που άρεσε. Σε σκηνοθεσία του Αλέν Κορνώ. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΪΟΥ

Ελληνικό Cult Σινεμά

Singapore Sling (1990, 120΄)

Οι Μέρεντιθ Χέρολντ και Μισέλ Βάλεϊ υποδύονται δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, που θα κρατήσουν δεμένο απόκληρο ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο οποίος φτάνει στη βίλα τους μεθυσμένος και τραυματισμένος. Ολόκληρη τη νύχτα τον βασανίζουν για να βεβαιωθούν τι στοιχεία ακριβώς έχει ανακαλύψει για το ένοχο παρελθόν τους. Αθάνατη καλτ ταινία του συγχωρεμένου Νίκου Νικολαΐδη.

Η Νύχτα με τη Σιλένα (1986, 80΄)

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος υποδύεται τον Χρήστο, ο οποίος έχει ερωτευτεί τη γειτόνισσα του που μένει στην απέναντι πολυκατοικία. Ούτε τη γνωρίζει ούτε της έχει μιλήσει, παρά μόνο την παρακολουθεί από το παράθυρό του. Όταν η γειτόνισσα, ύστερα από καιρό, μετακομίζει, ο Χρήστος πηγαίνει απογοητευμένος σ’ ένα μπαρ όπου θα συναντήσει τη Σιλένα, μια κοπέλα με καταπληκτική ομοιότητα με την πρώην γειτόνισσα του. Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παναγιωτάτου.

Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983, 87΄)

Η καλτ μυθολογία του Νίκου Ζερβού στηρίζεται σε αυτό το διαμαντάκι των ’80s, στο οποίο οι Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Τζώνυ Βαβούρας, Δημήτρης Πουλικάκος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σάκης Μπουλάς, Ισαβέλλα Μαυράκη, Νικόλας Άσιμος, Βαγγέλης Κοτρώνης (μπλέχτηκε και στο σενάριο), μέχρι και ο Γιώργος Μαργαρίτης, συνασπίζονται για την πλέον δημιουργική τρέλα του ελληνικού σινεμά. Στην οποία, ο τρελός ορθοπεδικός από τα Καρπάθια Όρη, Βίκτορας Παπαδόπουλος, εγκαθίσταται στα Εξάρχεια μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του, με σκοπό να δημιουργήσουν το καλύτερο ροκ συγκρότημα κλέβοντας μέλη από νεκρούς μουσικούς. Όμως, εκείνοι ξυπνούν και αντιδρούν…

Συζήτηση | Άστυ | 20.00

Ομιλητές: Νίκος Ζερβός, Δημήτρης Παναγιωτάτος, μέλος της οικογένειας Νικολαΐδη
Συντονιστής: Νίνος Φενέκ Μικελίδης (κριτικός κινηματογράφου)

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

Η Βία φέρνει τη Βία

Μόνος εναντίον Όλων (Seul Contre Tous, 1998, 93΄)

Μια καινούρια ζωή θέλει να ξεκινήσει ένας κρεοπώλης, μετά την έξοδό του από τη φυλακή, όπου μπήκε γιατί ξυλοκόπησε έναν εργάτη. Σινεμά στα όρια, αυτή η σκληρή ταινία του μετρ του είδους Γκασπάρ Νοέ.

Zift (2008, 92΄)

Ο Mοθ βγαίνει από τη φυλακή έπειτα από πολλά χρόνια και αντικρίζει μια τελείως διαφορετική Σόφια απ’ αυτή που είχε αφήσει. Η επιβίωσή του σε αυτό το νέο σκηνικό είναι δύσκολη. Υποβλητική, ζοφερή ταινία, με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Σε σκηνοθεσία Γιαβόρ Γκάρντεφ. Πρόταση της Βουλγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Old Boy (2003, 120΄)

Ένας άντρας απαγάγεται και φυλακίζεται για δεκαπέντε χρόνια. Μετά την απελευθέρωσή του ψάχνει για εξηγήσεις όπως και τον ίδιο τον απαγωγέα του, ώστε να πάρει την εκδίκησή του μέσα σε πέντε μέρες. Αυτή η συγκλονιστική ταινία για την ωμότητα, τη βία αλλά και την… ανθρωπιά της, αγαπήθηκε όσο καμία άλλη τη χρονιά εκείνη, ενώ έκανε γνωστό τον Τσαν-Γουκ Παρκ παγκοσμίως. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ

Ραντεβού με τον Τρόμο

Τρόμος στην Όπερα (Opera, 1987, 107΄)

Σκιά μια νεαρής πλην φιλόδοξης σοπράνο έχει γίνει φανατικός θαυμαστής της, ο οποίος δολοφονεί τους γύρω της ώστε και το δρόμο για την κορυφή να της ανοίξει και δικιά του να γίνει αποκλειστικά. Χαρακτηριστικό θρίλερ του μετρ του είδους Ντάριο Αρτζέντο, που έχει γίνει φυσικά καλτ.

Τα Σημάδια του Δράκουλα (Scars of Dracula, 1970, 96΄)

Από τα κλασικά βρετανικά θρίλερ της περιβόητης Hammer. Ένας νεαρός ταξιδεύει, όμως αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα του στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Όταν σκοτώνεται, ο αδελφός του θα αποφασίσει να ψάξει τα ίχνη του. Σε σκηνοθεσία Ρόι Γουόρντ Μπέικερ, φυσικά με τον Κρίστοφερ Λι.

Εγκλήματα της οδού Μοργκ (Murders in the rue Morgue, 1971, 87΄)

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Γκόρντον Χέσλερ, μετρ των ταινιών τρόμου και των b movies στις δεκαετίες 1970 και 1980, μεταφέρει το γνωστό διήγημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε σε αυτή την αμερικανική παραγωγή, όπου πρωταγωνιστούν οι Τζέισον Ρόμπαρντς, Χέρμπερτ Λομ, Κριστίν Κάουφμαν και Αντόλφο Τσέλι.

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ

Βραδιά Όρσον Γουέλς

Ο Κύριος Αρκάντιν (Mr. Arkadin, 1955, 93΄)

Αμερικανός ιδιωτικός ντετέκτιβ ερευνά το παρελθόν του μυστηριώδους μεγιστάνα κύριου Αρκάντιν, βάζοντας την ίδια του τη ζωή του σε μεγάλο κίνδυνο. Θρίλερ μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον Όρσον Γουέλς.

Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941, 119΄)

Ο θάνατος ενός μεγιστάνα των μίντια αναστατώνει τους δημοσιογράφους που ψάχνουν να βρουν το τελευταίο του καλά κρυμμένο μυστικό. Το πιο εντυπωσιακό ντεμπούτο στην ιστορία του κινηματογράφου από τον Όρσον Γουέλς. Όσκαρ Σεναρίου.

Η Δίκη (Le Proces, 1962, 118΄)

Άντονι Πέρκινς, Ζαν Μορώ, Ρόμι Σνάιντερ, Έλσα Μαρτινέλι, όλοι σταρ συνασπίζονται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Όρσον Γουέλς σε αυτή την αριστοτεχνική, πλην δύσκολη μεταφορά του κλασικού βιβλίου του Φραντς Κάφκα, που έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Απελπισία της Φτώχειας

Ο Κλέφτης των Παιδιών (Il Ladro di Bambini, 1992, 114΄)

Εξαίσιος σκηνοθέτης ο Τζιάνι Αμέλιο, ο οποίος μιλάει για τον Μιλανέζο αστυνομικό Αντόνιο που παίρνει διαταγή να μεταφέρει δύο μικρά αδελφάκια σε ορφανοτροφείο της Σικελίας, μια και η μητέρα τους έχει συλληφθεί επειδή έσπρωχνε στην πορνεία το μικρό της κοριτσάκι. Άκρως ρεαλιστικό και σκληρό δράμα. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Ροζέτα (Rosetta, 1999, 90΄)

Οι Βέλγοι αδελφοί Νταρντέν ξεδιπλώνουν τη ρεαλιστική μπαγκέτα τους στο δράμα της νεαρής Ροζέτα και κερδίζουν Χρυσό Φοίνικα, Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής και Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών. Μια νεαρή κοπέλα από το Βέλγιο αναζητά δουλειά, με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά της.

Η Ιστορία της Σου (Sue, 1997, 123΄)

Άνεργη κοπέλα ψάχνει να βρει καινούρια δουλειά αλλά και τη φιλία και τη συντροφικότητα μέσα από μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Η σχέση που ξεκινάει με έναν άνδρα, τον οποίο γνωρίζει σε εστιατόριο, την οδηγεί στην Ινδία και σε καταστάσεις που βιώνει για πρώτη φορά. Η πρώτη ταινία της γυναικείας τριλογίας του πολύ σημαντικού Ισραηλινού σκηνοθέτη Αμόζ Κόλεκ είναι αυτή η αμερικανική παραγωγή, που κέρδισε τα βραβεία FIPRESCI και της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Νύχτα Κωμωδίας

Μερικοί το προτιμούν Καυτό (Some like it Hot, 1959, 120΄)

Καθώς δυο μουσικοί προσπαθούν να ξεφύγουν από επίθεση που δέχονται, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και γίνονται μέλη γυναικείας μπάντας που ξεκινά περιοδεία. Απολαυστική αμερικανική κωμωδία σε σκηνοθεσία Μπίλι Γουάιλντερ, με τους Μέριλιν Μονρόε, Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, Ανδρικής και Γυναικείας ερμηνείας, καθώς και Όσκαρ κουστουμιών.

Φρανκενστάϊν Τζούνιορ (Young Frankenstain, 1974, 106΄)

Ο εγγονός του Δρ. Φρανκενστάϊν κληρονομεί το κάστρο του παππού του και επαναλαμβάνει τα πειράματά του. Παρωδία σε σκηνοθεσία του Μελ Μπρουκς, όπου το μαύρο χιούμορ είναι διάχυτο. Υποψήφιο για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.

Σούπα Πάπιας (Duck Soup, 68΄, 1933)

Ο Πρόεδρος/Δικτάτορας της πτωχευμένης Freedonia κηρύσσει τον πόλεμο στη γείτονα χώρα Sylvania για την αγάπη μιας πλούσιας κυρίας. Απολαυστική κωμωδία-σάτιρα για τον παραλογισμό του πολέμου, με τους αδελφούς Μαρξ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, και τον Λέο ΜακΚάρει στη σκηνοθεσία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τα Βαλκάνια είναι εδώ

Ο Τέλειος Κύκλος (The Perfect Circle, 1997, 113΄)

Ένας αλκοολικός Βόσνιος ποιητής στέλνει τη γυναίκα και την κόρη του μακριά από το Σεράγεβο και τις εμφυλιακές ασχήμιες του. Ωστόσο, αυτός παραμένει στην πόλη και γίνεται φίλος με δυο ορφανά αδέρφια, τα οποία ξέφυγαν από τη σφαγή που έγινε στο χωριό τους, και έχουν καταφτάσει στην πόλη ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν. Βραβείο στις Κάννες γι’ αυτό το ευθύβολο, βαθιά ανθρώπινο, αντιπολεμικό σχόλιο του Αντεμίρ Κένοβιτς.

No Mans Land (2001, 98΄)

Ο Βόσνιος Ντένις Τάνοβιτς ταξιδεύει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1993 στη Γιουγκοσλαβία, όπου δυο στρατιώτες από τη Βοσνία περιπλανούνται στα εδάφη τους και πέφτουν θύματα βομβιστικής επίθεσης. Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Ξένης Ταινίας, Βραβείο Σεναρίου στις Κάννες, Βραβείο Σεζάρ και Βραβεία Κοινού στα Φεστιβάλ Ρότερνταμ, Σαν Σεμπαστιάν και Σεράγεβο, γι’ αυτό το συγκλονιστικό αντιπολεμικό δράμα.

Πριν από τη βροχή (Before the Rain, 1994, 113΄)

Ασπρόμαυρο αντιπολεμικό δράμα από τα Σκόπια, σε σκηνοθεσία Μίτσο Μαντσέφσκι, που έφτασε μέχρι το Όσκαρ Ξένης Ταινίας και πήρε το Χρυσό Λιοντάρι, το Βραβείο FIPRESCI κι ακόμη τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας. Σε ορεινή περιοχή των Σκοπίων ένας νεαρός ορθόδοξος μοναχός κρύβει στο μοναστήρι του μια νεαρή μουσουλμάνα Aλβανίδα, που την ψάχνουν. Στο Λονδίνο, μια Αγγλίδα δεν ξέρει αν πρέπει ν’ ακολουθήσει τον απόμακρο σύζυγό της ή τον Σκοπιανό φωτογράφο-εραστή της.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ακραία Ερωτικά Πάθη

Δεν Φιλώ στο Στόμα (I Don't Kiss, 1991, 115΄)

Νεαρός άνδρας φεύγει από την επαρχιακή πόλη του για να ζήσει το όνειρο του Παρισιού. Εκεί, όμως, ανακαλύπτει πόσο δύσκολη είναι η πραγματικότητα, όπως και οι σχέσεις φυσικά. Χαρακτηριστική, βαθιά ανθρώπινη συναισθηματική ιστορία, με τους Φιλίπ Νουαρέ και Εμανουέλ Μπεάρ. Σε σκηνοθεσία Αντρέ Τεσινέ.

Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα (Salò, ο le 10 giornate di Sodoma, 1975, 116΄)

Στη ναζιστική/φασιστική Βόρεια Ιταλία λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέσσερις φασίστες κλείνουν εννιά νεαρά αγόρια και κορίτσια σε ένα κάστρο και τα βασανίζουν σωματικά, σεξουαλικά και διανοητικά επί 120 μέρες. Υποβλητική μεν ανατριχιαστική και άρρωστη δε, αυτή η αμφιλεγόμενη και πολυσυζητημένη τελευταία ταινία του αιρετικού καλλιτέχνη Πιερ Πάολο Παζολίνι, μερικούς μήνες πριν την αποτρόπαια δολοφονία του. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια αλληγορία, ένα σχόλιο στη φασιστική αντίληψη περί ανθρώπου και κοινωνίας.

Καβγατζής (Querelle, 1982, 108΄)

Γάλλος ναυτικός φτάνει στο λιμάνι της Μπρεστ και ξεκινάει τα νυχτοπερπατήματα και τους εφήμερους έρωτες. Η τελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Γερμανού Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Ερωτικό δράμα, στο οποίο η αίσθηση του μοιραίου είναι διάχυτη παντού. Με τους Μπράντ Ντέιβις, Φράνκο Νέρο και Ζαν Μορώ.

ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οικογενειακές Ανασφάλειες

Θεώρημα (Teorema, 1968, 105΄)

Ένας παράξενος άντρας επισκέπτεται μια πλούσια οικογένεια. Αποπλανεί τη μητέρα, την κόρη, τον γιο, και εντέλει τον πατέρα. Με την ξαφνική φυγή του κανείς δε μπορεί να συνεχίσει να ζει όπως πριν. Από τις πλέον δημοφιλείς ταινίες του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας για τη Λάουρα Μπέτι. Πρωταγωνιστεί η Σιλβάνα Μανγκάνο.

Μοιραίος Χαρακτήρας (Character, 1997, 122΄)

Ο Τζέικομπ ζει με τη μητέρα του, ενώ με τον πατέρα του δεν έχει καμία επαφή. Ο ίδιος δουλεύει σκληρά για να γίνει πετυχημένος δικηγόρος με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Η μεγάλη επιτυχία του 1997 ήρθε από την Ολλανδία για να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Σε σκηνοθεσία Μάικ βαν Ντίεμ.

Οικογενειακή Γιορτή (Festen, 1998, 105΄)

Ο πατέρας-αφέντης γίνεται 60 χρονών. Για το λόγο αυτό αποφασίζει να γιορτάσει τα γενέθλια του σ’ ένα κάστρο, με όλη την οικογένειά του. Στο τραπέζι, ο καθένας βρίσκει την αφορμή για ν’ αποκαλύψει, να εξομολογηθεί αλήθειες, ψέματα, τις πιο μύχιες σκέψεις του. Η απαρχή του περίφημου Δόγματος ’95, που πήρε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Είναι η ταινία, άλλωστε, που έκανε γνωστό τον Δανό σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ σ’ όλο τον κόσμο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

Φιλμ Νουάρ

Φόνος στην Ομίχλη (Insomnia, 1997, 96΄)

Δυο ντετέκτιβ πηγαίνουν σε μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Νορβηγίας ώστε να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία να εξιχνιάσει τον αποτρόπαιο φόνο ενός νεαρού κοριτσιού. Ένας δεύτερος, όμως, φόνος ανατρέπει τα πάντα. Από τα πλέον χαρακτηριστικά σύγχρονα νουάρ του σκανδιναβικού κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία του Έρικ Σκιόλντμπεργκ, που έγινε αμερικανικό ριμέικ λίγα χρόνια αργότερα από τον Κρίστοφερ Νόλαν, με τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Γουίλιαμς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι Δολοφόνοι (The Killers, 1946, 103΄)

Δύο επαγγελματίες δολοφόνοι σκοτώνουν έναν υπάλληλο βενζινάδικου. Ασφαλιστικός υπάλληλος θα κυνηγήσει την υπόθεση και θα ανακαλύψει ένα δίκτυο διαφθοράς σε άμεση σχέση με την μυστηριώδη Κίτι Κόλινς. Υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ αυτό το κλασικό φιλμ νουάρ του Ρόμπερτ Σιόντμακ, που βασίζεται σε ιστορία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Με τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Άβα Γκάρντνερ.

Η Ζούγκλα της Ασφάλτου (The Asphalt Jungle, 1950, 112΄)

Από τις καλύτερες μεν λησμονημένες δε πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του Τζων Χιούστον. Πρωταγωνιστεί ο Στέρλινγκ Χέιντεν, ενώ ένα μικρό ρόλο κρατά η Μέριλιν Μονρόε στην αρχή της καριέρας της. Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, και βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία του Σαμ Τζάφε. Ο Ντοκ είναι ένας κακοποιός, ο οποίος με την οικονομική υποστήριξη ενός διεφθαρμένου δικηγόρου, του Αλόντσο, σχεδιάζει την τέλεια ληστεία χρυσού. Ο Ντοκ συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο γκρουπ από επαγγελματίες και ερασιτέχνες κακοποιούς και προχωρεί στο σχέδιο της ληστείας.

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραδιά Μικελάντζελο Αντονιόνι

Η Κραυγή (Il Grido, 1957, 116΄)

Ένας άνδρας περιπλανιέται μακριά από την πόλη και τη γυναικά που αγαπά. Νιώθει κοινωνικά και συναισθηματικά κενός. Βραβείο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο για τον μετρ του υπαρξιακού δράματος Μικελάντζελο Αντονιόνι. Καταπληκτικές ερμηνείες από τους Στηβ Κόχραν και Αλίντα Βάλι.

Έκλειψη (L’ Eclisse, 1962, 126΄)

Μια νέα και όμορφη γυναίκα συναντά έναν πολύ ζωντανό, επίσης νεαρό, άνδρα και τον ερωτεύεται. Όμως, η σχέση τους είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει εξαιτίας της άστατης φύσης τους. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία του Αντονιόνι, όπου πρωταγωνιστούν οι σταρ της εποχής Μόνικα Βίτι και Αλέν Ντελόν.

Νύχτα (La Notte, 1961, 115΄)

Η περιπλάνηση στο νυχτερινό Μιλάνο ενός μεγαλοαστικού ζευγαριού που οδεύει προς τον οριστικό χωρισμό. Χρυσή Αρκούδα στη Μπερλινάλε γι’ αυτό το εξαιρετικό υπαρξιακό δράμα. Πρωταγωνιστούν οι Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μόνικα Βίτι και Ζαν Μορώ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ποιητές με Κάμερα

Οθέλλος (Othello, 1952, 90΄)

Εξαιρετική μεταφορά του κλασικού σαιξπηρικού έργου, στο οποίο η Δεισδαιμόνα, κόρη Βενετού αριστοκράτη, ερωτεύεται τον Οθέλλο, Μαυριτανό στρατιωτικό. Σε σκηνοθεσία του σπουδαίου δημιουργού Όρσον Γουέλς, ο οποίος πρωταγωνιστεί κιόλας. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών της χρονιάς εκείνης.

8½  (1963, 138΄)

Ένας γοητευτικός πλην τρελαμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης χάνεται μες στον κυκεώνα των μνημών και των φαντασιώσεών του. Αυτή η υπέροχη, κλασική και διαχρονική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Κλαούντια Καρντινάλε και Αϊνούκ Αϊμέ, κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Κουστουμιών.

Αντρέι Ρουμπλιόφ (Andrei Rublev, 1966, 165΄)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο (στη μεγάλου μήκους φόρμα) του Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν άκρως εντυπωσιακό το 1966. Το –σχεδόν– τρίωρο έπος για τη ζωή, τις περιπέτειες και τις φιλοσοφήσεις του Ρώσου αγιογράφου του 15ου αιώνα Αντρέι Ρουμπλιόφ σηματοδότησε την αρχή της καριέρας ενός πολύ σημαντικού auteur στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο σενάριο συνεργάστηκε ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών.

ΣABBATO 9 ΙOYNIOY

Road Movies

Η Γεύση του Κερασιού (Taste of Cherry, 1997, 95΄)

Ο κύριος Μπαντί είναι ένας μεσήλικας που σχεδιάζει ν’ αυτοκτονήσει και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιον να τον βοηθήσει. Αυτός ο πολύ σημαντικός Ιρανός σκηνοθέτης, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ξεπερνώντας τις όποιες απαγορεύσεις στην πατρίδα του, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα με αυτό το αριστούργημα.

Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (Midnight Cowboy, 1969, 113΄)

Ένας αρρενωπός άντρας από την επαρχία, που εκδίδεται, και ο ασθενικός φίλος του προσπαθούν να επιβιώσουν στους δύσκολους νυχτερινούς δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτό το εντυπωσιακό αστικό γουέστερν του Τζον Σλέσινγκερ κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, καθώς και Χρυσή Σφαίρα και βραβεία στη Μπερλινάλε.

Κάποτε στην Ανατολία (Once Upon a Time in Anatolia, 2011, 150΄)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών για τον σημαντικότερο σκηνοθέτη –αυτή τη στιγμή– στην Τουρκία, τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Μια ομάδα αντρών, αστυνομικοί, κρατικοί υπάλληλοι, ένας εισαγγελέας, ένας γιατρός κι ένας κρατούμενος, αναζητούν στη νυχτερινή ύπαιθρο στα βάθη της Ανατολίας, την τοποθεσία όπου ο τελευταίος έχει θάψει το θύμα μιας δολοφονίας. Υπαρξιακό σινεμά δρόμου μιας διαφορετικής κουλτούρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μεταπολεμικά Αριστουργήματα

Κλέφτης Ποδηλάτων (Ladri di Biciclette, 1948, 93΄)

Ο Βιτόριο Ντε Σίκα αποτυπώνει τη φρίκη και την κτηνωδία στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ιταλία. Ταινία-ορόσημο του ιταλικού νεορεαλισμού, που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Ξένης Ταινίας και προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου. Χρόνια αργότερα έλαβε και τιμητικό Όσκαρ. Ένας πατέρας και ο γιος του ψάχνουν να βρουν το κλεμμένο ποδήλατο του πρώτου, που του είναι τόσο απαραίτητο για τη δουλειά του.

Ο Πορτοφολάς (Pickpocket, 1959, 75΄)

Το αριστούργημα του Ρομπέρ Μπρεσόν αποτυπώνει την ένδεια στο Παρίσι μετά τον πόλεμο. Με την αξέχαστη ερμηνεία του Μαρτίν Λα Σάλ. Ο Μισέλ, ένας νεαρός άνδρας που ζει σε μια τρώγλη, μαθαίνει την τέχνη του πορτοφολά και επιδίδεται σ' αυτή χωρίς να μπορεί να ξεφύγει. Όμως η Ζαν, μια κοπέλα που τον αγαπά, θα αποδειχθεί η σωτηρία του.

Το Χρήμα της Οργής (The Killing, 1956, 85΄)

Ταινία της πρώτης σκηνοθετικής περιόδου του Στάνλει Κιούμπρικ είναι αυτό το αξεπέραστο φιλμ νουάρ, χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης, με πρωταγωνιστή τον Στέρλινγκ Χέιντεν. Μετά την αποφυλάκισή του, ο Τόνι Κλέι σχεδιάζει αριστοτεχνική απάτη στον ιππόδρομο με σκοπό την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να πάθει κανείς κακό. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τη σύζυγο ενός εκ των συνεργατών του και του εραστή της, οι οποίοι έχουν τα δικά τους σχέδια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Παρανοϊκές Καταστάσεις

Matador (1986, 110΄)

Πρώην ταυρομάχος και γυναίκα δικηγόρος μπλέκονται σε ακραίες και παρανοϊκές καταστάσεις λόγω και των ενδόμυχων ψυχολογικών τους. Από τις καλύτερες μαύρες κωμωδίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ που λάτρεψαν οι σινεφίλ των ’80s. Με τον Αντόνιο Μπαντέρας.

Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη (Possesssion, 1981, 127΄)

Νεαρή γυναίκα εγκαταλείπει το σπίτι της για αδιευκρίνιστο λόγο. Τότε ο άντρας της αποφασίζει να τη βρει για να μάθει την αλήθεια. Οι παράξενες συμπεριφορές που διαπιστώνει τον προβληματίζουν. Ερωτικό θρίλερ από τον σημαντικό Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Ζουλάφσκι. Με την εξαιρετική, βραβευμένη στις Κάννες ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ατζανί.

Παρανοϊκοί Δολοφόνοι (The Honeymoon Killers, 1969, 108΄)

Ο Αμερικανός Λέοναρντ Καστλ σκηνοθέτησε μια και μόνο ταινία, αυτό το καλτ φιλμ μυστηρίου που βασίζεται σε πραγματική ιστορία της δεκαετίας του 1940. Τότε, μια υπέρβαρη νοσοκόμα, η Μάρθα, και ένας ισπανόφωνος μικροαπατεώνας ζιγκολό, ο Ρέι, βρήκαν μεν τον έρωτα τους ανακάλυψαν δε πώς θα ξαφρίζουν γηραιές κυρίες σκοτώνοντάς τες στο τέλος. Παραπάνω από 12 θύματα άφησαν πίσω τους οι δύο serial killers. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Σίρλει Στόλερ και Τόνι Λο Μπιάνκο.

ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

Γαλλικό Cult Σινεμά

Οι Δολοφόνοι της Τάξεως (Les Assassins de lOrdre, 1971, 107΄)

Δικαστής ερευνώντας απόπειρα δωροδοκίας στα ενδότερα της αστυνομίας, προχωράει σε όλο και περισσότερες ανακαλύψεις, ταυτόχρονα όμως συναντά και μεγάλα εμπόδια. Δράμα μυστηρίου, με πρωταγωνιστή τον διάσημο μουσικό Ζακ Μπρελ, δια χειρός Μαρσέλ Καρνέ (“Τα παιδιά του παραδείσου”).

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο (Le Samourai, 1967, 105΄)

Κλασικό φιλμ νουάρ του γαλλικού σινεμά, δια χειρός Ζαν Πιερ Μελβίλ, με πρωταγωνιστή τον σταρ της εποχής Αλέν Ντελόν. Ένας επαγγελματίας δολοφόνος αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή, παρότι νιώθει την αστυνομία όλο και πιο κοντά του.

Incognito (1958, 100΄)

Αρχετυπικό φιλμ νουάρ του 1958, σε σκηνοθεσία Πάτρις Ντέιλι, με τον αξεπέραστο Έντι Κονσταντάιν ως Μπομπ Στάνλει, Αμερικανό πράκτορα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος επιστρέφει στη Γαλλία μετά τον πόλεμο δουλεύοντας μυστικά για το FBI.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

Στα Γρανάζια της Παγκοσμιοποίησης

Η Κραυγή ενός Ανθρώπου (A Screaming Man, 2010, 92΄)

Ρεαλιστικό, χαμηλών τόνων δράμα από το Τσαντ, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, σε σκηνοθεσία Μοχαμάτ Σαλέχ Χαρούν. Ο 60χρονος Άνταμ, πρώην πρωταθλητής κολύμβησης και νυν υπάλληλος σε ξενοδοχείο, έρχεται αντιμέτωπος με την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης, τη σχέση με το γιο του και, κυρίως, με τον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει χρόνια το Τσαντ.

Η Υπόσχεση (La Promesse, 1996, 92΄)

Ο Ιγκόρ και ο πατέρας του Ροτζέρ νοικιάζουν διαμερίσματα σε παράνομους μετανάστες, οι οποίοι πολλές φορές δουλεύουν –επίσης παράνομα– γι’ αυτούς. Τα πράγματα όμως παίρνουν άσχημη τροπή, όταν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη ο επιθεωρητής. Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, που καθιέρωσαν τους Βέλγους αδελφούς Νταρντέν.

Ανάμεσα στους Τοίχους (Entre les Murs, 2008, 128΄)

Σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού, ένας νεαρός καθηγητής και οι 25 μαθητές μιας τάξης του λυκείου ξεκινούν τη σχολική χρονιά, η οποία θα βάλει σε δοκιμασία τις αξίες και τα πιστεύω τους. Η ταινία της χρονιάς, που έσπασε ταμεία, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, και έκανε τον σκηνοθέτη της Λοράν Καντέ τον πλέον δημοφιλή στη διεθνή κινηματογραφία.

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραδιά Φρανσουά Τρυφώ

Η Γυναίκα της Διπλανής Πόρτας (La Femme da Cote, 1981, 106΄)

Από τις σημαντικότερες ταινίες του Φρανσουά Τρυφώ, αυτό το ακραίο ερωτικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν. Όταν η πρώην ερωμένη του μετακομίζει στο διπλανό σπίτι στη γαλλική εξοχή, ο Μπερτράντ αδυνατεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο άσβεστο πάθος του γι’ αυτήν και στην ήρεμη οικογενειακή ζωή του. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με την όμορφη Ματίλντ, που ουδέποτε ξεπέρασε τον έρωτά της γι’ αυτόν.

Αμερικάνικη Νύχτα (La Nuit Americaine, 1973, 115’)

Στη Νίκαια, ένα κινηματογραφικό συνεργείο με σκηνοθέτη τον Φρανσουά Τρυφώ στο ρόλο του εαυτού του, γυρίζει την ταινία “Σας παρουσιάζω την Πάμελα”. Τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, προβλήματα στην παραγωγή, φιλίες και έρωτες, χωρισμοί και διαφωνίες, καταγράφονται στο ενδιάμεσο των γυρισμάτων και της πραγματικής ζωής. Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1974, τρία βραβεία BAFTA, και υποψηφιότητες στα Όσκαρ (σκηνοθεσίας, β’ γυναικείου ρόλου, σεναρίου) και στις Χρυσές Σφαίρες.

Η Νύφη φορούσε Μαύρα (La mariee etait en noir, 1968, 107’)

Με τη Ζαν Μορώ και τον Ζαν-Κλωντ Μπριαλύ, ο Τρυφώ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Κόρνελ Γούλριτς, κατά το οποίο η Ζυλί Κολέρ χάνει τον άντρα της αμέσως μετά την τελετή του γάμου τους. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια αυτοκτονίας, η Ζυλί αφήνει στη μητέρα της να εννοηθεί ότι φεύγει από την πόλη, ενώ στην πραγματικότητα μένει για να δολοφονήσει τους πέντε άντρες που σκότωσαν το σύζυγο της. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1969.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

Υπαρξιακά Δράματα

Ερωτική Αναπαράσταση (Reconstruction, 2003, 91΄)

Νεαρός άνδρας παρασύρεται σ’ έναν παραληρηματικό έρωτα με μια πανέμορφη γυναίκα, που δεν είχε συναντήσει ποτέ, από το πουθενά, από εκεί που δεν το περίμενε. Από τις καλύτερες σύγχρονες ερωτικές ταινίες, ατμοσφαιρική, μελωδική, αισθησιακή. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών. Σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Μπόε.

Κλίματα Αγάπης (Climates, 2006, 101΄)

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου δεν συμπεριφέρεται και με τον πλέον κομψό τρόπο στη σύζυγό του, που ασχολείται επαγγελματικά με την τηλεόραση. Από τα καλύτερα αριστοτεχνικά δράματα του σημαντικότερου σύγχρονου Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών.

Όλα για την Αγάπη (Its all about Love, 2003, 104΄)

Σ’ ένα νοσηρό, εφιαλτικό κοντινό μέλλον, όπου ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ο Τζων και η Έλενα προσπαθούν να σώσουν το γάμο τους, την αγάπη τους την ίδια, και να μη χωρίσουν μια και όλα είναι μάταια γύρω τους. Ατμοσφαιρική, λυρική, ποιητική αυτή η αγγλόφωνη παραγωγή του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ, στην οποία σε κερδίζουν τόσο οι υπέροχες ερμηνείες των Χόακιν Φοίνιξ, Κλερ Ντέινς και Σων Πεν, όσο και η αισθαντική μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ανασφάλειες Καλλιτεχνών

Πόλοκ, ο ασυμβίβαστος (Pollock, 2000, 122΄)

Η ζωή και η καριέρα του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Εντ Χάρις, που λάτρεψε το κοινό. Με την δυναμική ερμηνεία του ίδιου. Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου, επίσης, στην Μάρσια Γκέι-Χάρντεν.

Αγάπη είναι Διάβολος (Love Is the Devil, 1998, 90΄)

Η βιογραφία του Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέϊκον και η ερωτική του σχέση με τον Τζωρτζ Ντάϊερ, έναν ασήμαντο πρώην μικροαπατεώνα. Με τους Ντάνιελ Κρεγκ και Τίλντα Σουΐντον. Σε σκηνοθεσία Τζων Μέιμπουρι. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Moulin Rouge (1952, 119΄)

Τέλη του 19ου αιώνα, στο Παρίσι του Ιμπρεσιονισμού. Ο εκκεντρικός ζωγράφος Τουλούζ Λωτρέκ πίνει για να ξεχάσει και χάνεται στην ομορφιά των κοριτσιών του Μουλέν Ρουζ. Επιστρέφοντας ένα βράδυ σπίτι του θα γνωρίσει την Μαίρη, η οποία ζητάει τη βοήθειά του. Την ερωτεύεται, αλλά εκείνη, σύντομα, θα τον πληγώσει. Συντετριμμένος αποφασίζει να συνεχίσει μόνος του την ήδη διαλυμένη ζωή του. Σκηνοθετημένη από τον Τζων Χιούστον, κέρδισε Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

Χρυσές Αρκούδες

Σεράγεβο σ’ αγαπώ (Grbavica: The Land of My Dreams, 2006, 107΄)

Μια γυναίκα με τη 12χρονη κόρη της προσπαθούν να επιβιώσουν στην αιματοκυλισμένη χώρα τους, μετά το φρικτό εμφύλιο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου και διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι’ αυτή τη βαθιά ουμανιστική ταινία από τη Σερβία, σε σκηνοθεσία Γιασμίλα Σμπάνιτς. Εξαιρετική η ερμηνεία της Μιριάνα Καράνοβιτς.

Μέλι (Honey, 2010, 103΄)

Ο Γιουσούφ είναι μοναχοπαίδι και ζει με τους γονείς του σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή. Για το νεαρό αγόρι, το γειτονικό δάσος είναι μέρος μυστηρίου και περιπέτειας όπως το ζει ενώ συνοδεύει τον πατέρα του στη δουλειά καθημερινώς. Ο πατέρας του ο Γιακούπ, είναι μελισσοκόμος και τοποθετεί τις κυψέλες του στις κορυφές των πιο ψηλών δέντρων του δάσους. Χρυσή Αρκούδα στο Φεστιβάλ Βερολίνου γι’ αυτή την ποιητική αλληγορία του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου.

Ένας Χωρισμός (Α Separation, 2011, 123’)

Αριστουργηματικό σύγχρονο ιρανικό δράμα, δια χειρός Ασγκάρ Φαρχαντί, στο οποίο ο Ναντέρ και η Σιμίν διαφωνούν για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ιράν και σκέφτονται να χωρίσουν. Αναγκασμένος να βρει μια γυναίκα ώστε να προσέχει τον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ, ο Ναντέρ θα βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια μοιραία παρεξήγηση. Η ταινία της χρονιάς που έφτασε από τη Χρυσή Αρκούδα της Μπερλινάλε στο Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ψαγμένο Κορεάτικο Σινεμά

Μεθυσμένος με Γυναίκες και Ζωγραφική (Drunk on Women and Poetry, 2002, 120΄)

Σε περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στην Κορέα του 19ου αιώνα, ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος προσπαθεί να επιβιώσει και να δημιουργήσει με αυτά που έχει στο μέσα του. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών γι’ αυτή την κορεατική ελεγεία. Σε σκηνοθεσία Κουόν Ταέκ Ιμ.

Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο (Samaritan Girl, 2004, 95΄)

Μια νεαρή πόρνη που πασχίζει για την επιβίωσή της ενώ ο καλύτερος της φίλος τη φροντίζει και της οργανώνει τα ραντεβού της, ερωτεύεται παράφορα έναν από τους πελάτες της. Αργυρή Άρκτος Σκηνοθεσίας στη Μπερλινάλε για τον πλέον ανατρεπτικό σκηνοθέτη της Ασίας, τον Κιμ Κι-Ντουκ.

Η Eκδίκηση μιας Kυρίας (Lady Vengeance, 2005, 112΄)

Έπειτα από 13,5 χρόνια στη φυλακή για την απαγωγή και τη δολοφονία του μικρού αγοριού του Παρκ, η Λι αποφυλακίζεται και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Βραβείο Κοινού και ακόμη ένα βραβείο για τον Τσαν Γουκ Παρκ, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βρετανικό Free Cinema

Σάββατο βράδυ Κυριακή πρωί (Saturday night and Sunday morning, 1960, 89΄)

Αντιδραστικός, ιδιαιτέρως σκληρός εργάτης εργοστασίου συνάπτει σχέση με δυο γυναίκες, η μια εκ των οποίων είναι παντρεμένη αλλά και έγκυος στο δικό του παιδί. Τρυφερή δραμεντί-ορόσημο του βρετανικού free cinema, που κέρδισε τρία βραβεία BAFTA, μεταξύ των οποίων και της καλύτερης βρετανικής ταινίας της χρονιάς. Σε σκηνοθεσία Κάρελ Ράιζ.

Darling (1965, 128’)

Αυτή τη φορά, ο Τζων Σλέσινγκερ κινηματογραφεί την υπέροχη και πανέμορφη Τζούλι Κρίστι να ταλαιπωρεί τους άντρες, να γεύεται μια εξαίσια ζωή, και στο τέλος να ταλαιπωρείται και η ίδια. Συμπρωταγωνιστής της ο Ντερκ Μπογκάρντε. Τρία Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, και μπόλικα βραβεία BAFTA.

Μόργκαν, ο Τρελός Εραστής (Morgan: A Suitable Case for Treatment, 1966, 97΄)

Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες ήταν αυτή η ταινία του Κάρελ Ράιζ, με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ πρωταγωνίστρια (και με βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών). Ο Μόργκαν έχει εμμονή με τον Μαρξ και τους γορίλες. Επίσης προσπαθεί να πείσει την πρώην γυναίκα του να μην παντρευτεί έναν έμπορο έργων τέχνης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εφηβικά Όνειρα

Κορίτσια Καριέρας (Career Girls, 1997, 87΄)

Δυο νέες γυναίκες ξανασυναντιούνται από την αποφοίτησή τους στο κολλέγιο, έξι χρόνια πριν. Μια φιλία αναζωπυρώνεται, μια καινούρια ζωή ξεκινάει. Εξαιρετικό το δράμα χαρακτήρων του Μάικ Λι, που τον καθιέρωσε και με τη βούλα στο παγκόσμιο σινεμά.

Φαντάσματα Eφηβείας (Ghost World, 111΄, 2001)

Η Ένιντ και η Ρεμπέκα είναι δυο κοινωνικά αποξενωμένα κορίτσια, που μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο, θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους περισσότερο έντονα. Με την Σκάρλετ Γιόχανσον, σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της, και τον Στηβ Μπουσέμι. Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες. Σε σκηνοθεσία Τέρι Ζουΐγκοφ.

Ο Αταίριαστος (Rumble Fish, 1983, 94΄)

Ο Ράστι Τζέιμς είναι ένας αλητάκος του δρόμου, που προσπαθεί να σταθεί αντάξιος της φήμης του “θρυλικού” αδελφού του και της συμμορίας του. Αυτή η “βρώμικη” ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα έκανε αίσθηση. Με τους Ματ Ντίλον, Μίκι Ρουρκ, Ντένις Χόπερ, Νίκολας Κέιτζ, Ντάιαν Λέιν.

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραδιά Λουίς Μπουνιουέλ

Βιριδιάνα (Viridiana, 1961, 90΄)

Η Βιριδιάνα, νεαρή καλόγρια, είναι έτοιμη να πάρει τους τελικούς όρκους της. Πρώτα, όμως, πρέπει να επισκεφθεί τον χήρο θείο της. Αυτή η αιρετική, βλάσφημη ταινία του Μπουνιουέλ, που κυνηγήθηκε από τη δικτατορία του Φράνκο, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Ναζαρέν (Nazarin, 1959, 94΄)

Ο Ναζαρέν είναι ένας ιερέας, που προσπαθεί να ζήσει τίμια και καθαρά σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές. Οι γύρω του όμως του δείχνουν δυσπιστία και έχθρα, πλην της πόρνης της περιοχής. Μεξικανικής παραγωγής αυτό το αριστούργημα του Μπουνιουέλ, που κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών.

Τριστάνα (Tristana, 1970, 98΄)

Με πρωταγωνιστές τους Κατρήν Ντενέβ, Φράνκο Νέρο και Φερνάντο Ρέι, ο Μπουνιουέλ συνθέτει ένα ακόμη βλάσφημο, εμμονικό κινηματογραφικό σύμπαν. Η Τριστάνα, μια νεαρή ορφανή από το Τολέδο, καταφτάνει για να μείνει στο σπίτι του φιλήδονου, ηλικιωμένου αριστοκράτη Δον Λόπε, ο οποίος δεν αργεί να την κατακτήσει. Η Τριστάνα όμως φεύγει μ’ ένα ζωγράφο, αλλά επιστρέφει βαριά άρρωστη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραδιά Λαρς φον Τρίερ

Dogville (2003, 178΄)

Με αριστοτεχνική σκηνοθετική δεξιότητα ο Λαρς φον Τρίερ στήνει ένα υπαρξιακό/κοινωνικό δράμα πάνω σε μια θεατρική σκηνή. Το πρώτο μέρος της αμερικανικής τριλογίας του, με τη Νικόλ Κίντμαν πρωταγωνίστρια, σε πηγαίνει στην Αμερική του ’30, όπου η φοβισμένη φυγάς Γκρέις βρίσκει καταφύγιο στην πόλη Ντόγκβιλ, κοντά στα Βραχώδη Όρη. Όταν η αστυνομία την αναζητά επίμονα, οι κάτοικοι αρχίζουν να την εκμεταλλεύονται βάναυσα, αλλά εκείνη καιροφυλακτεί με το επικίνδυνο μυστικό της.

Οι Ηλίθιοι (The Idiots, 1998, 110΄)

Θέλοντας να ανακαλύψει την ευτυχία μέσα από την αθωότητα του χαζού, που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος, μία παρέα αστών εγκαθίσταται σε συνοικία πλουσίων της Κοπεγχάγης και αρχίζει να συμπεριφέρεται όπως τα άτομα με χαμηλή νοημοσύνη. Η πρώτη ταινία του τελευταίου κινηματογραφικού κινήματος, του περίφημου Δόγματος ’95.

Χορεύοντας στο Σκοτάδι (Dancer in the Dark, 2000, 140΄)

Η Σέλμα, μια σχεδόν τυφλή Τσέχα μετανάστρια στις Η.Π.Α. του 1964, συγκεντρώνει χρήματα για να χειρουργηθεί το παιδί της που πάσχει από την ίδια πάθηση. Όταν, όμως, ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις. Μουσικοχορευτική αλληγορία του Λαρς φον Τρίερ, που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα, όπως και η πρωταγωνίστρια του Μπιορκ βραβείο ερμηνείας, στο Φεστιβάλ Καννών της χρονιάς.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Φαντασία μπλέκει με το Όνειρο

Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ (Last Year at Marienbad, 1961, 94΄)

Σ’ έναν πύργο εκτυλίσσεται η διφορούμενη ερωτική ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που μπορεί και να είχαν συναντηθεί τον προηγούμενο χρόνο στο Μαρίενμπαντ. Η σπουδαία σουρεαλιστική ταινία του Αλέν Ρενέ κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και υποψηφιότητα Όσκαρ για το σενάριο του Ρομπ Γκριγιέ. Με την Ντελφίν Σεϊρίνγκ.

Τα Φτερά της Διασημότητας (Wings of Fame, 1990, 116΄)

Διάσημος κινηματογραφικός ηθοποιός ισχυρίζεται ότι έχει γράψει ένα βιβλίο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ένας πραγματικός αλλά όχι και τόσο γνωστός συγγραφέας να τον εκδικηθεί σκοτώνοντάς τον. Στη συνέχεια όμως πεθαίνει και ο δράστης από ατύχημα. Με τους Πήτερ Ο’ Τουλ και Κόλιν Φερθ. Σε σκηνοθεσία Οτακάρ Βοτοτσέκ. Δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Αβοριάζ.

Εξολοθρευτής Άγγελος (The Exterminating Angel, 1962, 95΄)

Οι καλεσμένοι σε δείπνο ενός αριστοκρατικού σπιτιού βρίσκονται εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν. Μόνος ένας άγγελος εξολοθρευτής μπορεί να τους “σώσει”. Το σουρεαλιστικό διαμάντι του Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραδιά Ατόμ Εγκογιάν

Family Viewing (1988, 86’)

Μέσα από τη λατρεία του Σταν, πατέρα του Βαν, για το βίντεο και τη συνεχή καταγραφή της καθημερινής ζωής του, ξεδιπλώνεται ένα συγκινητικό οικογενειακό δράμα. Από τα πρώτα διαμαντάκια του Ατόμ Εγκογιάν, που κέρδισε βραβεία στα Φεστιβάλ Βερολίνου, Λοκάρνο και Τορόντο.

The Adjuster (1991, 102΄)

Το τι σημαίνει μοναδικό για τα μέλη της οικογένειας του Νόα εξετάζεται: Ο ίδιος ο Νόα κάνει σεξ με τις πελάτισσές του. Η γυναίκα του Χέρα βλέπει πορνό ταινίες για την Επιτροπή Λογοκρισίας. Και το σπίτι τους, που ακόμη μένουν ο γιος τους και η αδελφή της Χέρα, ζητείται για να γυριστεί μια ταινία. Μια απίθανη κομεντί δια χειρός Εγκογιάν.

Το Γλυκό Πεπρωμένο (The Sweet Hereafter, 1997, 112΄)

Η κοινότητα μιας μικρής πόλης προσπαθεί να συνέλθει από τον οδυνηρό θάνατο που βρήκαν πολλά από τα μικρά παιδιά της, έπειτα από το τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενός λεωφορείου. Υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας, σεναρίου, και τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών. Με τις αισθαντικές ερμηνείες των Ίαν Χολμ και Σάρα Πόλεϊ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Άλλη Πλευρά της Κοινωνίας

Χαμένες Αγάπες (Amores Perros, 2000, 154΄)

Ένα οδυνηρό τροχαίο δυστύχημα συνδέει τρεις ιστορίες, των οποίων οι πρωταγωνιστές στο όνομα της αγάπης παίζουν με την απώλεια, τη λύπη, τη σκληρή πραγματικότητα. Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και δυο βραβεία στο Φεστιβάλ Καννών, αυτό το υπαρξιακό δράμα που έκανε ευρύτερα γνωστό τον Μεξικανό Αλεχάντρο Γκονθάλεθ Ιναρίτου.

Taxi (1996, 110΄)

Νεαρό κορίτσι, που αποτυγχάνει στις εξετάσεις της, αναγκάζεται από τον πατέρα της να μάθει να οδηγεί ταξί. Με τον καιρό, όμως, καταλαβαίνει ότι ο πατέρας της πέρα από οδηγός ταξί, είναι και μέλος ρατσιστικής ομάδας που κυνηγάει μετανάστες, ομοφυλοφίλους, τραβεστί κ.ά. Συγκλονιστικό δράμα, ισπανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Κάρλος Σάουρα.

Dog Days (2001, 121΄)

Το σκληρό, άκρως διεισδυτικό δράμα του Αυστριακού Ούλριχ Ζάιντλ αποτυπώνει τις ζωές ετερόκλητων ανθρώπων σε προάστιο της Βιέννης, στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Βραβευμένα Αριστουργήματα

Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water, 1962, 94΄)

Στο δρόμο για ταξίδι αναψυχής με γιωτ, ένα ζευγάρι προσκαλεί ταλαντούχο πλην ιδιαίτερο νέο να έρθει μαζί τους. Ένα παράξενο παιχνίδι διαδραματίζεται εντός της τριάδας. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρομάν Πολάνσκι, και μάλιστα πολωνικής παραγωγής, εντυπωσίασε. Κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βενετίας, και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές (When Father Was Away on Business, 1985, 136΄)

Στα χρόνια που ο Τίτο και η “μαμά” Σοβιετική Ένωση δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, ο Μέσα συλλαμβάνεται από το καθεστώς εξαιτίας μιας “απροσεξίας” του στην εφημερίδα. Ο γιος του, όμως, ο Μάλικ εξακολουθεί να πιστεύει την ιστορία της μητέρας του ότι ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές. Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, για την –όλο μαύρο χιούμορ– ιστορία που καθιέρωσε τον Σέρβο σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα. Έξοχες οι ερμηνείες τόσο του Μίκι Μανόλοβιτς όσο και της Μιριάνα Καράνοβιτς.

Η Αυτοκρατορία του Πάθους (Ai No Borei, 1978, 110΄)

Το ακραίο ερωτικό πάθος 20χρονου φαντάρου και 40χρονης νοικοκυράς, μητέρας και συζύγου οδηγεί στο έγκλημα, τη δολοφονία του συζύγου και στις τύψεις, σε μια κλασσική ταινία δοσμένη με μια αγριάδα και έναν παροξυσμό. Η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη το 1895 σε απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καλτ Σινεμά Τρόμου

Ανατριχίλες (Shivers, 1975, 87΄)

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στην αρχή της πολυσχιδούς καριέρας του, μιλάει για έναν επιστήμονα ο οποίος δολοφονεί μια κοπέλα και χρησιμοποιεί οξύ για να καταστρέψει τα γεννητικά της όργανα. Μετά αυτοκτονεί. Γιατρός που ενδιαφέρεται για την υπόθεση συμπεραίνει πως ο επιστήμονας πραγματοποιούσε πειράματα για την παραγωγή τεχνιτών παράσιτων ως υποκατάστατα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα Τρία Πρόσωπα του Σατανά (I Tre Volti della Paura, 1963, 92΄)

Τρεις ιστορίες σε μια σπονδυλωτή ταινία τρόμου, στην οποία η εξαιρετική ατμόσφαιρα συνδυάζεται με τη μαγεία, τον βαμπιρισμό, κ.ά. Ιταλική, εγγλέζικη και γαλλική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Μάριο Μπάβα και Σαλβατόρε Μπιλιτέρι. Μεταξύ άλλων παίζει και ο Μπόρις Καρλόφ.

Αμόκ και Μαύρη Μαγεία (Craze, 1974, 96΄)

Ο αξεπέραστος Φρέντι Φράνσις σκηνοθετεί από Τζακ Πάλανς μέχρι Χιου Γκρίφιθ και Τρέβορ Χάουαρντ σε αυτή την εγγλέζικη παραγωγή, κατά την οποία ιδιοκτήτης αφρικανικού ειδώλου που έχει μαγικές δυνάμεις, κυριεύεται από δολοφονική μανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: