Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

NANNI BALESTRINI «ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ»


Σε ποιους αναφέρεται στον τίτλο της συλλογής Ma noi facciamone un'altra (1966) ο ποιητής Νάννι Μπαλεστρίνι; Ποιαν άλλη έχουν βαλθεί να φτιάξουν;

Τις απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Αρχείο 71 (Καλλιδρομίου & Ζωσιμάδων, Εξάρχεια).

Ο Νάννι Μπαλεστρίνι (Μιλάνο, 1935- ) δημοσίευσε τα πρώτα ποιήματά του το 1953. Συμμετείχε στη Neoavanguardia, τη νέα λογοτεχνική πρωτοπορία που εμφανίστηκε στην Ιταλία τη δεκαετία του ’60.

Αναμείχθηκε ενεργά στα πολιτικά κινήματα της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Το 1979 αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία για να αποφύγει τη σύλληψη –στο πλαίσιο των πολιτικών διώξεων που ασκήθηκαν την 7η Απριλίου ενάντια σε χιλιάδες μέλη του κινήματος της Αυτονομίας– όπου παρέμεινε μέχρι την οριστική απαλλαγή του λίγα χρόνια αργότερα.

Εκτενές αφιέρωμα στην ποίηση του Νάννι Μπαλεστρίνι δημοσιεύθηκε στο έκτο και έβδομο τεύχος του Τεφλόν.

Στα ελληνικά έχουν δημοσιευθεί τα μυθιστορήματά του Τα Θέλουμε Όλα (Στοχαστής 1979, 2006), Ο Εκδότης (Γνώση 1989), Οι Αόρατοι (Βιβλιοπέλαγος 2005) και Furiosi (Απρόβλεπτες Εκδόσεις 2012).

Η εκδήλωση, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει: ποιητικές κωλοτούμπες, λεκτικούς προπηλακισμούς, μεμονωμένα περιστατικά, είκοσι κιλά χαβιάρι, ανδρικά μπαλέτα, κουφάλες του τύπου και άφθονη σαμπάνια!


Δεν υπάρχουν σχόλια: