23 Νοεμβρίου 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΡΕΟΥΣΗΣ - ΚΑΡΙΝΑ [ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1993-1997]


Η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Ρεούση αποτελεί αυτό που στον κινηματογράφο θα αποκαλούσαμε prequel. Περιλαμβάνει ποιήματα γραμμένα την περίοδο 1993-1997, πολύ πριν από τα «Feuille Volante Υπερπραγματικής Θρασύτητας» (Εκδόσεις Τυφλόμυγα, 2008) και το «Ο Κρατήρας του Γέλιου μου» (Εκδόσεις Φαρφουλάς, 2009). Όπως θα περίμενε κανείς, το «Καρίνα» προαναγγέλει το ποιητικό ύφος που θα τελειοποιήσει ο Ρεούσης στις επόμενες συλλογές του. Η πλήρης (σχεδόν) απουσία στίξεως, πέρα από μία τελεία στο τέλος κάθε ποιήματος και δύο κόμματα στο καταληκτικό ποίημα της τριλογίας, ο εκπληκτικός εσωτερικός ρυθμός και οι υπερρεαλιστικές εικόνες αποτελούν τα βασικά συστατικά αυτού του έργου. Η βασική διαφορά με τις επόμενες λογοτεχνικές απόπειρες του Ρεούση έχει να κάνει με το μέγεθος των ποιημάτων. Σε αντίθεση με το σήμερα, εδώ κυριαρχούν ολιγόστιχα ποιήματα, σχεδόν επιγραμματικά, που με ιδιαίτερη λογοτεχνική ορμή μεταφέρουν το μήνυμα του ποιητή. Ο έρωτας, ο πόθος, ο θάνατος αλλά και η ίδια η γλώσσα είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο Ρεούσης στο «Καρίνα». Όσοι έχουν γνωρίσει τον ποιητή από τα μεταγενέστερα έργα του είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευτούν. Η συλλογή αυτή λαμβάνει επάξια τη θέση της στο corpus του έργου του Κώστα Ρεούση και αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για την ποίηση ενός εκ των ελάχιστων Κύπριων εκπροσώπων της υπερρεαλιστικής γραφής της εποχής μας.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου των Εκδόσεων Φαρφουλάς για το βιβλίο.


ΤΟ ΧΑΜΑΙ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΚΙ ΑΤΥΧΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΛΙΤΟΥ

Σκόρπισε παίρνοντας χρώμα
το αίμα η τέφρα της μπήκε
εντός κι άρχισε ποτίζοντας
ουρλιαχτό ζώου να φτύνει θάνατο
καθώς τα νύχια του ’βγαζε κυνηγός
για περιδέραιο εταίρας
κάτι το πορτοκαλί στην
ανοχή ήταν ξανά εκεί στην
παντομίμα κι έδειχνε κι έλεγε
κι έμεινε μ’ αυτά τα
λείψανα (που) είναι πάντα οργασμικά.

LA FIEBRE DEL SILENCIO

Τσάκισε τα κόκαλά μου
σ’ ένα δοχείο
μάζεψε ό,τι υγρό
χυθεί στ’ όπλο σου
στον ήλιο που προσκυνά
τον ουρανό δώσε
με να ζεσταθώ.

THE INFO POEM

Έχω φυλακίσει τη φύση σε μια γλάστρα
σε προσέχω της λέω
πεινάω παλεύεις μ’ αποκρίνεται
μ’ εκείνο τ’ άρρητο
που υπαγορεύει στο χέρι
σου το τι το
έτσι το μόνο να
μη γράψεις άλλο τίποτε
εκτός σηκώνοντας μία σημαία
ευκαιρίας έγχρωμη στης πόλης
την αρρώστια ρουφηγμένη ν’
αναζητάς τη στιγμή που
θα πάψεις να ξέρεις γράμματα
ανοίγοντας τη γνώση του πρωτόγονου.

ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΕΓΚΛΙΣΗ

Να χαϊδεύει
το
ποίημα
δαγκώνοντας
το χέρι.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΟΦΩΝ

Απ’ τα
πάθη των
φωνηέντων
τα σημεία στίξεως
των αποστροφών, αποστρόφων, απόστροφων
σχηματίζουν
τον κύκλο.

Το ποίημα Το Χαμαί του Λέοντα κι Ατυχής Παρένθεση Ενός Άκλιτου ανήκει στην ενότητα ποιημάτων Χαμαιλέων. Τα ποιήματα La Fiebre del Silencio και The Info Poem ανήκουν στην ενότητα ποιημάτων Το Κατούρημα ενώ τα ποιήματα Υποτακτική Έγκλιση και Το Ποίημα των Απόστροφων ανήκουν στην ενότητα ποιημάτων Αντιθάλαμος.

Σύντομο Εργοβιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Ρεούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Ζει στη Λευκωσία. Έχει εκδώσει τις συλλογές "Χαμαιλέων" (Αθήνα 1995-ιδιωτική έκδοση εκτός εμπορίου), "Feuille Volante Υπερπραγματικής Θρασύτητας" (εκδόσεις Τυφλόμυγα 2008-αριθμημένη έκδοση 230 αντιτύπων), "Ο Κρατήρας του Γέλιου μου" (εκδόσεις Φαρφουλάς 2009-σειρά Λοξή Γραφή 4) και "Καρίνα [ποιήματα 1993-1997]" (εκδόσεις Φαρφουλάς 2012-σειρά Λοξή Γραφή 10).

Δεν υπάρχουν σχόλια: