15 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ - ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ (ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1978-2002)



Οι Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν πριν από λίγο καιρό μία συγκεντρωτική έκδοση ολόκληρου του ποιητικού έργου της Κατερίνας Γώγου υπό τον τίτλο Τώρα να Δούμε Εσείς τι θα Κάνετε (Ποιήματα 1978-2002).

Ο Τόμος περιλαμβάνει όλα τα έργα της ποιήτριας τα οποία εκδόθηκαν όσο βρισκόταν εν ζωή, καθώς και το μεταθανάτιο Με Λένε Οδύσσεια, «στο οποίο είχαν συμπεριληφθεί αδημοσίευτα ποιήματά της, δακτυλόγραφες ή χειρόγραφες σημειώσεις της με ημερολογιακή πρόθεση, κάποιες ενάρξεις εξιστορήσεων και τρεις παραλλαγές δικών της σεναρίων». Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική έκδοση γι’ αυτούς που επιθυμούν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με την ποίηση της Κατερίνας Γώγου ή/και γι’ αυτούς που επιθυμούν να έχουν το σύνολο του έργου της σε ένα βιβλίο.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε φυσική μορφή καθώς και σε e-book (ePub).

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1 Ιουνίου 1940. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη και στη Σχολή Χορού Πράτσικα, Ζουρούδη και Βαρούτη. Δούλευε από πέντε χρονών σε παιδικούς θιάσους και στη συνέχεια, επαγγελματικά ως ηθοποιός, παίζοντας από Επιθεώρηση μέχρι Αρχαία Τραγωδία (θίασος Κ. Κουν). Πρωτοεμφανίστηκε με το θίασο «Ντίνου Ηλιόπουλου» το 1961, στο έργο των Ευαγγελίδη - Μαρή «Ο Κύριος Πέντε τοις Εκατό». Παράλληλα, δούλεψε στον κινηματογράφο και πήρε μέρος σε δεκάδες ταινίες, κυρίως της Φίνος Φιλμς. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ασχολήθηκε με την ποίηση, εγκαταλείποντας τον κινηματογράφο. Πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1993 από υπερβολική δόση χαπιών σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Φιλμογραφία (ως πρωταγωνίστρια)

Το... Βαρύ Πεπόνι του Π. Τάσιου [1977]. Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Παραγγελιά του Π. Τάσιου [1980]. Μέρος της ταινίας βασίζεται σε ποιήματά της.

Όστρια: Το Τέλος του Παιχνιδιού του Α. Θωμόπουλου [1984]. Συνεργάστηκε και στο σενάριο. Κρατικό Βραβείο Ερμηνείας και Βραβείο Σεναρίου εξ ημισείας με τον Α. Θωμόπουλο.

Βιβλιογραφία

Τρία Κλικ Αριστερά, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1978
Μεταφράστηκε στα Αγγλικά (“Three Clicks Left”) από τον Jack Hirschman και κυκλοφόρησε στην Αμερική το 1983 από τις Εκδόσεις “Night Horn Books” του San Francisco.

Ιδιώνυμο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1980

Το Ξύλινο Παλτό, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1982

Απόντες, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1986

Ο Μήνας των Παγωμένων Σταφυλιών, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 1988
Μεταφράστηκε στα Αγγλικά (“The Month of the Frozen Grapes”), σύμφωνα με το San Francisco Call, από τον Jack Hirschman και κυκλοφόρησε σε δίγλωσση έκδοση στην Αμερική το 1998 από τις Εκδόσεις “Deliriodendron Press” του San Francisco.

Νόστος, Εκδόσεις Λιβάνη, 1η έκδοση 1990 - Εκδόσεις Καστανιώτη, 2η έκδοση 2004

Με Λένε Οδύσσεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 2002

Τώρα να Δούμε Εσείς τι θα Κάνετε, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1η έκδοση 2013

Τα στοιχεία της παρούσας ανάρτησης προέρχονται από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τη Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: