23 Ιουνίου 2013

ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΒΟΡΟΣ



Η παραλία είναι το όπιο των λαών
Στην πλατεία φέτος ανοίγουμε σεζλόνγκ


ΒΑΛΕΡΙ ΣΟΛΑΝΑΣ κατακάθι: μανιφέστο για την εξάλειψη των ανδρών

«Όσο η ζωή σ’ αυτή την κοινωνία είναι, στα καλύτερά της, απόλυτα βαρετή και όσο οι διάφορες εκφάνσεις της δεν αφορούν καθόλου τις γυναίκες, δεν μένει στα πολιτικοποιημένα, υπεύθυνα και περιπετειώδη θηλυκά των πόλεων τίποτε άλλο παρά να ρίξουν την κυβέρνηση, να εξαλείψουν το χρηματικό σύστημα, να εγκαθιδρύσουν την απόλυτη αυτοματοποίηση και να καταστρέψουν το αρσενικό φύλο.[…] Το ΚΑΤΑΚΑΘΙ θα συνεχίσει να καταστρέφει, να λεηλατεί, να σαμποτάρει και να σκοτώνει μέχρι το σύστημα χρήματος-εργασίας να μην υπάρχει πια και η αυτοματοποίηση να θεσμοθετηθεί πλήρως ή μέχρις ότου αρκετές γυναίκες να συνεργαστούν με το ΚΑΤΑΚΑΘΙ, τόσες πολλές που δεν θα χρειάζεται βία για να επιτευχθούν οι στόχοι του, δηλαδή μέχρις ότου αρκετές γυναίκες, είτε σαμποτάρουν είτε παρατήσουν τις δουλειές τους, αρχίσουν να λεηλατούν, αφήσουν τους άνδρες και αρνηθούν να υπακούσουν όλους τους νόμους που δεν αρμόζουν σε μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία.»

Μετάφραση: Kyoko Kishida  | 64 σελίδες  | τιμή: 4 ευρώ



ΛΥΚ ΦΟΛΙΕ ναουρού, το ρημαγμένο νησί

To Ναουρού, ένα μικρό νησί με εννέα χιλιάδες κατοίκους, μια κουτσουλιά γης στη μέση του Ειρηνικού, υπήρξε τη δεκαετία του ’70 η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Τα τεράστια αποθέματα φωσφορικού άλατος –απαραίτητο συστατικό των λιπασμάτων– που βρίσκονταν στο υπέδαφός του, μετέτρεψαν μέσα σε λίγα χρόνια τους φτωχούς ψαράδες σε εισοδηματίες και τη μικρή δημοκρατία σε ένα οικονομικά εύρωστο κράτος με τεράστιες επενδύσεις στον Ειρηνικό και όχι μόνο. Μερικές δεκαετίες μετά, το Ναουρού είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, με το πιο υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας παγκοσμίως. Ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει κάτω από τα πενήντα χρόνια. Χρεοκοπημένο πλέον, το κράτος μετατρέπεται σε παράδεισο φοροδιαφυγής και νοικιάζει τα εδάφη του για να χτιστούν κέντρα κράτησης μεταναστών. Τι συνέβη; Πώς εξαφανίστηκαν τόσα δισεκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία του κράτους; Πώς κατέστρεψε ο καπιταλισμός την πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Ο Λυκ Φολιέ μεταδίδει ζωντανά από την άκρη της γης.

Μετάφραση: Γιάγκος Κολιοπάνος  | 126 σελίδες  | τιμή: 5 ευρώ



ΜΑΡΚΟ ΚΡΟΖΑΤΣ η κληρονομιά της επανάστασης

Στα εδάφη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μπορούμε σήμερα να βρούμε περισσότερα από 20.000 μνημεία, προτομές και αναμνηστικές πλάκες, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, είτε μας θυμίζουν τις θηριωδίες του φασισμού είτε αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και σε όσους αγωνίστηκαν για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Συναντάμε τα μνημεία αυτά κυρίως σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας, όπου διεξήχθησαν αποφασιστικές μάχες ή έγιναν εκτελέσεις. Αρκετά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, τα περισσότερα όμως είναι μοντέρνας αισθητικής, σε αντίθεση με ό,τι πρέσβευαν οι αρχιτεκτονικές σχολές σε ανατολική Ευρώπη και Ρωσία εκείνο τον καιρό.

Ο Μάρκο Κρόζατς κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του περισσότερα από 500 τέτοια μνημεία. Οι φωτογραφίες του αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς ότι πολλά από τα μνημεία αυτά, τα οποία ανήκουν πλέον σε έξι διαφορετικές χώρες, είτε καταστράφηκαν είτε έχουν αφεθεί στην τύχη τους, μιας και είναι συνυφασμένα με το σοσιαλιστικό παρελθόν της περιοχής.

64 σελίδες  | τιμή: 4 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: