21 Απριλίου 2014

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ"


Λάβαμε και δημοσιεύουμε μία σύντομη παρουσίαση επιλεγμένων τίτλων από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.

Περικλής Κοροβέσης
Ανθρωποφύλακες

Έκτη έκδοση

Σχήμα: 14x20,5 • Σελίδες: 152 • Τιμή: 9 ευρώ • ISBN 978-960-9797-20-7

Οι Ανθρωποφύλακες, το ιστορικό βιβλίο του Περικλή Κοροβέση, επανακυκλοφορεί!
Μια συγκλονιστική μαρτυρία, ενός ανθρώπου που υπέφερε από τα βασανιστήρια της χούντας – μια αδυσώπητη καταγγελία ενάντια στην καταπίεση, τον φασισμό, τη βία της εξουσίας.
Ένα ντοκουμέντο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

 
------------------------------------------------------------------

Μάρτιν Έβερετ
Η τέχνη ως όπλο: Ο Φραντς Ζάιμπερτ και οι «Προοδευτικοί της Κολωνίας»

Μετάφραση: Μάνος Γαλάτουλας

Σχήμα: 14x18 • Σελίδες: 32 • Τιμή: 4 ευρώ • ISBN 978-960-9797-19-1

Μια αναφορά στον Φραντς Ζάιμπερτ και τους «Προοδευτικούς της Κολωνίας», μια ομάδα ή έναν κύκλο καλλιτεχνών που ακολούθησαν και συμμετείχαν στα ριζοσπαστικά ρεύματα γύρω από τις γερμανικές οργανώσεις των συμβουλιακών κομμουνιστών AAU και ειδικότερα την AAU-E. Οι «Προοδευτικοί της Κολωνίας» είναι πιθανόν η πιο ριζοσπαστική ομάδα καλλιτεχνών που υπήρξε ποτέ.

Σήμερα, που ο ολοκληρωτισμός σηκώνει κεφάλι στη Γηραιά Ήπειρο (αλλά και στην Ελλάδα), είτε με το κοινοβουλευτικό-ψευτοδημοκρατικό προσωπείο του είτε με το φρικτό, πραγματικό πρόσωπό του – αυτό της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού αυτό το σύντομο κείμενο μας δείχνει τον άλλο δρόμο της αντίστασης, αυτόν της τέχνης στην υπηρεσία της ανθρώπινης χειραφέτησης και απελευθέρωσης.


 ------------------------------------------------------------------

Φώτης Τερζάκης
Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: Τα χρώματα της σκακιέρας

Δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση

Σχήμα: 14x20,5 • Σελίδες: 128 • Τιμή: 10 ευρώ • ISBN 978-960-9797-21-4

Το αίνιγμα των θρησκευτικών αναβιώσεων, που είχε προβάλει στον ορίζοντα ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει μια διάσταση τύποις θρησκειολογική, αλλά και μια διάσταση εμφανώς πολιτική, σε αναποσαφήνιστη σχέση μεταξύ τους. Ποια η φύση αυτού του δεσμού; Και ποια η σχέση των νέων θρησκευτικών κινημάτων με τις ιστορικές μορφές των μεγάλων θρησκειών στις οποίες αυτά ομολογούσαν; 

Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά τη σχέση ανάμεσα στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς μονοθεϊστικής προελεύσεως και τα εντελώς διαφορετικού τύπου φαινόμενα των λεγόμενων New Age ιδεολογιών. Η παράλληλη ιστορική τους εμφάνιση και ο οιονεί θρησκευτικός χαρακτήρας των τελευταίων υποβάλλουν έναν βαθύτερο δεσμό, που όμως δεν είναι καθόλου προφανής η φύση του. 

Υπάρχει, τέλος, ένα ζήτημα αμιγώς πολιτικό. Δεδομένου ότι ο όρος «φονταμενταλισμός» έγινε συνώνυμος στη Δύση με το πολιτικοποιημένο Ισλάμ, πρώτον, σε ποιο βαθμό ήταν δικαιολογημένη αυτή η ταύτιση; Και, δεύτερον, πώς μπορεί να εξηγηθεί η εκτεταμένη μεταστροφή από τον αραβικό σοσιαλισμό στον ισλαμισμό που σημάδεψε τη μετάβαση από τη δεκαετία του 1970 στη δεκαετία του 1980 – με ορόσημο την Ιρανική Επανάσταση του 1979; Τα ζητήματα αυτά απαιτούν διεξοδική πολιτική ανάλυση του σύγχρονου κόσμου, που χρειάζεται να επεκταθεί σε ιστορικές εμπειρίες του παρελθόντος οι οποίες συνεχίζουν να δρουν στο παρόν, με πρώτιστη μεταξύ τους την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία. 

Αυτό το σύντομο και άκρως συμπυκνωμένο γραπτό είναι μια προσπάθεια να συνυφανθούν όλ’ αυτά τα ερωτήματα και να βρουν μια κεντρικά αρθρωμένη απάντηση, που θα παρέχει ταυτόχρονα ένα ενοποιημένο εννοιολογικό πλαίσιο για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασίες.


------------------------------------------------------------------

Σοφία Γκριγκόριεβνα Κροπότκινα
Η γυναίκα του αριθμού 4237

Μετάφραση: Επαμεινώνδας Πολιτάκης
Απόδοση στη νεοελληνική – Προλεγόμενα – Επίμετρο: Γιάννης Φούντας

Σχήμα: 12,5x19,5 • Σελίδες: 56 • Τιμή: 5 ευρώ • ISBN 978-960-9797-22-1

Η Γυναίκα του αριθμού 4237 είναι μια απλή μελοδραματική ιστορία με αρκετά στοιχεία «ελευθεριακού ρεαλισμού», που εν πολλοίς ακολουθεί τη θεματολογική, ιδεολογική και αισθητική πεπατημένη του ύστερου ρομαντισμού, στηριγμένη σε αλγεινές προσωπικές αναμνήσεις και εντυπώσεις της Σοφίας Κροπότκινα –συντρόφου του μεγάλου Ρώσου αναρχικού– από τους αθέατους κόσμους των μεταλλωρύχων και των φυλακών.


------------------------------------------------------------------

Αγουστίν Γκαρθία Κάλβο
Περί Θεού

Μετάφραση: Κώστας Παναγιωτίδης

Σχήμα 14x20,5 • 352 σελίδες • Τιμή 20 ευρώ • ISBN 978-960-9797-24-5

Στο σημαντικό αυτό έργο του ο Αγουστίν Γκαρθία Κάλβο επιχειρεί να ωθήσει ό,τι μας απομένει από λογική και συναίσθημα να μιλήσει (κι έτσι να ενεργήσει) ενάντια στην Πίστη, το θεμέλιο της Εξουσίας και της Πραγματικότητας.

Εναντιώνεται στις πλάνες που προκαλεί η αλλαγή του ονόματος του Θεού, ο οποίος καταλήγει να ονομάζεται Άνθρωπος ή, τελικά, Χρήμα. Φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός έχει οδηγήσει πολλούς, μέσα από τις πλάνες αυτές, στην ψευδαίσθηση ότι έχουν πάψει να πιστεύουν σε Αυτόν, και επιτίθεται στο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξή Του ή πραγματικότητά Του.

Στη συνέχεια, επιτίθεται στο ερώτημα σχετικά με τη μοναδικότητά Του (και τριαδικότητά Του), το οποίο συνεπάγεται την αρσενικότητά Του.

Έπειτα εξετάζει τις ιδιότητές Του έτσι όπως αναφέρονται στο κατηχητικό: Παντοδύναμος, Δίκαιος, Πάνσοφος ή Παντογνώστης, Πανάγαθος, σβήνοντας κάπου εκεί τον συλλογισμό του μέσα σ’ ένα κάλεσμα του αγνώστου, αυτού που είναι εδώ αλλά δεν ξέρουμε τι είναι.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι πλέον σκληρές και βίαιες επιθέσεις της εξουσίας ενάντια στα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά ακόμα και η φασιστική κτηνωδία, φορούν το προσωπείο της θρησκείας, χρησιμοποιούν το μύθευμα του «ελληνοχριστιανισμού» και γίνονται «με τη βοήθεια της Παναγίας», είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ανοίξει η συζήτηση για αυτά τα θέματα και να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την καθημερινότητά μας.


------------------------------------------------------------------

Συλλογικό έργο
Αυτοδιαχείριση: Μια ιδέα πάντα επίκαιρη

Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας – Κώστας Σπαθαράκης

Σειρά: Animal Politicum 7 • Σχήμα 12,5x19,5 • 136 σελίδες • Τιμή 7 ευρώ • ISBN 978-960-9797-25-2

Τι είναι η αυτοδιαχείριση; Τι διδάγματα μπορούμε να αποκομίσουμε από την εμπειρία εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης του παρελθόντος αλλά και του παρόντος; Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν τέτοιου είδους εγχειρήματα να συμβάλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό;

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μικρή αναδρομή στα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, στα όρια και τις δυνατότητές τους είτε σε επαναστατικές περιόδους είτε στην πραγματικότητα των σύγχρονων αγώνων: οι εργοστασιακές επιτροπές στη Ρωσία της περιόδου 1917-1921, η Ισπανία της περιόδου 1936-1939, η Γιουγκοσλαβία των δεκαετιών του ’60 και του ’70, η ωρολογοποιία LIP στη Γαλλία το 1973, η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό του σήμερα μαζί με κάποιες εμπειρίες και κινήματα στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια πολιτική γραμμή διατρέχει τούτο το πολύτιμο εγχειρίδιο από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα: πέρα από την όποια κριτική, είναι φανερό ότι χωρίς την αυτοδιαχείριση κανένα σχέδιο χειραφέτησης δεν είναι βιώσιμο. Τα αφεντικά έχουν ανάγκη τους εργάτες, όχι το αντίστροφο.

Το βιβλίο έχει και «ελληνικό» ενδιαφέρον αφού στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να επανεφευρίσκουμε πράγματα που, ενώ υπήρχαν στο παρελθόν, είχαν ξεχαστεί για δεκαετίες ή είχαν απαξιωθεί στη συλλογική συνείδηση λόγω του ευτελισμού τους από το κράτος, τα κόμματα και τους εργατοπατέρες: τον συνεταιρισμό, τη συνεργατικότητα, την αλληλεγγύη. Έννοιες και αξίες που σήμερα γίνεται προσπάθεια να επαναθεμελιωθούν, μακριά από αναθέσεις, ιεραρχίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μέσα από εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και συνεργατισμού.

Το βιβλίο είναι μια συλλογική προσπάθεια της Alternative Libertaire της Γαλλίας και της Union Communiste Libertaire του Κεμπέκ.

Περιέχει κείμενα των:

Daniel Guérin // Frank Mintz // Organizaciόn Socialista Libertaria // Laurent Esquerre // Guillaume Davranche // Martine Hassoun // José Luis Humanes Bautista // Lia από FdCA // Michel Nestor // Mark Haldimann // Vladimir Claude Fisera // Charles Piaget

Επιμέλεια: Guillaume Davranche


Κυκλοφορούν επίσης:

Σερζ Λατούς, Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας

Γιώργος Κολέμπας - Γιάννης Μπίλλας, Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης (Β΄έκδοση με πρόλογο του Νίκου Μάλλιαρη)

Τάκης Νικολόπουλος - Δημήτρης Καπογιάννης, Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Β΄συμπληρωμένη έκδοση)

Περικλής Κοροβέσης, Παράπλευρες καθημερινές απώλειες (μικρά κείμενα)

Ηλίας Νίσαρης, Ελληνική ασφυξία (μυθιστόρημα για την κρίση)

Βαγγέλης Γέττος, Προσάναμμα (ποίηση)

Άντον Πάννεκουκ, Σκέψη και δράση

Ahmed el-Helah / Mariam A. Itani, Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή

Ημερολόγια του 2014

Ημερολόγιο τραπεζώματος 2014 από την Θίγμα
Ημερολόγιο 2014 της Πατ-Κιουτ Προντάξιονς
Ημερολόγιο Εργαζομένων 2014 της ΕΣΕ

Περισσότερες πληροφορίες για τις "Εκδόσεις των Συναδέλφων" εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: