Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΥΦΑΝΤΗ
Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Υφαντή βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Σχολιάζοντας το γεγονός με το δικό του, χαρακτηριστικό, τρόπο αναφέρει:


“Με τηλεφωνήματα, με μηνύματα στο κινητό, με μέηλ, μ’ επιστολές, με πεταλούδες, με γερακίνες, με αλεπούδες, με το Φεγγάρι, με τον Ήλιο, με σκαντζόχοιρους (μα είναι δυνατόν;), με τον άνεμο (άνθη, πέταλα, φύλλα, σκόνη), με ρωτάτε, πότε θα βγει το καινούργιο σου βιβλίο, θέλουμε το καινούργιο σου ποιητικό σώμα... Ε βγήκε λοιπόν! Από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ. Λέγεται  "Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων" και κυκλοφορεί από τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία”.

Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση της συλλογής από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Η τελευταία του αμιγώς ποιητική συλλογή, Ναός του Κόσμου, κυκλοφόρησε το 1996. Δεκαεφτά χρόνων απόσταση, που όμως καλύπτεται, με ποιητική συνέχεια και συνέπεια, από σημαντικότατα βιβλία άλλου είδους.

Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων, επειδή, στο ναό του κόσμου, το πιο θαυμαστό εικόνισμα, είναι αυτό των άστρων. Κι ακόμη, Μάσκες του Τίποτε (ο υπότιτλος), επειδή, «όλα του Μηδενός μεταμορφώσεις είναι, μάγια...», όπως έγραψε ο ποιητής, στο πρώτο κιόλας βιβλίο του, Μανθρασπέντα (1977).

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Υφαντή, μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες, μα είναι συνάμα κι εντελώς διαφορετική. Περιέχοντας, εκατόν ένα ποιήματα, εκατόν ένα, πυκνά, εν ρυθμώ, παραμύθια, ή αλλιώς, 161 σελίδες παραμυθίας, που τόσο πολύ την χρειαζόμαστε σήμερα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αποσπάσματα από το βιβλίο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: