Πριν από λίγους μήνες είχα την τύχη να συνομιλήσω για λίγα λεπτά τηλεφωνικώς με τον Γιάννη Βαρβέρη. Του είχα στείλει το βιβλίο μου και μπήκε στον κόπο (χωρίς να έχει καμία υποχρέωση) να μου πει δυο λόγια σχετικά. Μου επεσήμανε τα θετικά καθώς και τα αρνητικά σημεία, δίνοντάς μου συμβουλές για να βελτιώσω τη γραφή μου. Κλείνοντας θέλησε να με ενημερώσει ότι δε θα μπορούσε να γράψει κάτι για τη συλλογή μου στα περιοδικά που αρθρογραφούσε καθώς, όπως μου εξήγησε, έπρεπε να γίνει μια επιλογή. Μου έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου ευγενικού, που αντιμετώπιζε με πατρική στοργή και κατανόηση τους νέους, επίδοξους ποιητές. Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι με αντιμετώπισε υποτιμητικά ή ότι προσπαθούσε να με ειρωνευτεί ή να με μειώσει. Και μόνο το γεγονός ότι θεώρησε σκόπιμο να επικοινωνήσει μαζί μου, σε αντίθεση με άλλους «περισπούδαστους» λογοτέχνες που απαξιούν να διαβάσουν τα έργα των νέων, λέει πολλά για την ποιότητα του χαρακτήρα του, όσο μπορώ να κρίνω από αυτή τη σύντομη επαφή που είχα μαζί του.
Αν και οι βραβεύσεις συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν την αξία ενός λογοτέχνη, ο Γιάννης Βαρβέρης ήταν από τους λίγους που πρόλαβαν να τιμηθούν για το έργο τους και για την προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα όσο ήταν εν ζωή. Πρόσφερε πολλά αλλά είμαι σίγουρος ότι είχε ακόμη περισσότερα να δώσει. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του που έχασαν τόσο νωρίς έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο.
Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011) Πηγή Φωτογραφίας: http://www.vimadiplomaton.gr/?page=articles&sub_category=25 |
3 σχόλια:
Χαράς ευαγγέλια για τη λογοτεχνική ελίτ .
Το περιοδικό ''(δε)κατα'' μετά το '' Διαβάζω''
καθιέρωσε λογοτεχνικό βραβείο .
Η ιδιαιτερότητα του είναι πως βραβεύει μόνο
τα κείμενα που είναι '' αποκυήματα φαντασίας
και όχι αυτοβιογραφίες με γεγονότα ''.
Και ανακοίνωσε ότι η Μικρή Λίστα των υποψηφίων
για βράβευση επέλεξε ορισμένα ονόματα ελλήνων
και ξένων . Αυτή η παρεούλα του περιοδικού - που
έχει παντού και τις προσβάσεις της και τα όλα της -
ξεστρατίζει τη Λογοτεχνία μας αποκλείοντας τη ζωή
από την Την Τέχνη .
Αγνοούμε τον μεγαλοφυή αποκυηματούχο που
πρότεινε ένα τέτοιο βλακώδες βραβείο και συγχαίρουμε
τα μέλη της Επιτροπής που δέχτηκαν να κολυμπήσουν
στα θολά νερά του παραλογισμού και της αντιλογοτεχνίας .
πνευματική ζωή
τ.196
Γενάρης -Φλεβάρης 2011
ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ,ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΡΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ '' ΚΑΜΑΡΙΛΑ''ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΑΨΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΣΑΝ ΠΟΙΗΤΕΣ.
Φίλε Carlos,
αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεσαι στο νεότευκτο θεσμό “The Athens Prize for Literature”. Καταρχήν η θέση μου για τα βραβεία γενικότερα είναι ότι ούτε εξυψώνουν ούτε καταβαραθρώνουν έναν λογοτέχνη. Ο καλύτερος κριτής είναι ο αναγνώστης και υπεράνω αυτού είναι μόνο ο Χρόνος. Όντως είναι παράξενη αυτή η απαίτηση τα έργα “να είναι όντως μυθιστορήματα, δηλαδή αποκυήματα φαντασίας”. Εδώ, βέβαια, ισχύει το όποιος κρατάει το καρπούζι, κρατάει και το μαχαίρι. Κατά τα λοιπά εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να γράφουμε όπως και ό,τι μας αρέσει! Ακούγονται και λέγονται πολλά. Επειδή δεν ανήκω πουθενά, δεν ξέρω και τι προσβάσεις έχει ο καθένας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αείμνηστος Αποστολίδης ήξερε τι έλεγε και ήταν αξιοπρεπής μέχρι το τέλος. Μακάρι όλοι μας να είχαμε το σθένος του…
ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΑ ΛΥΝΕΙ ΚΑ ΔΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1970 . ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ . ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ AVENIDA
CON POEMAS , ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΥΖΟΥ.
Δημοσίευση σχολίου