05 Νοεμβρίου 2023

RETURN OF THE CREEPS – THE STORY OF CREEP RECORDS

Η σημερινή ανάρτηση αφορά ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Return of the Creeps – The Story of Creep Records”, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Too Drunk To Watch - 10th PunkFilmFest στο Βερολίνο, πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό sold out στον κινηματογράφο «Άστυ» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», ενώ πρόκειται να προβληθεί και στο 37ο Braunschweig International Film Festival. Πλέον, προετοιμαζόμαστε για την προβολή του τον προσεχή Δεκέμβριο στους κινηματογράφους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
 


Η ταινία, μία παραγωγή της Press Eject and Give me the Tape σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Χαντζή, αφορά τη λειτουργία της θρυλικής στους κύκλους του αθηναϊκού underground Creep Records (1982-1986). Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια, γεννιέται η Creep Records. Στον βραχύχρονο αλλά πλούσιο κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας new wave, post punk και dark wave σκηνής. Σε διάστημα τεσσάρων μόλις χρόνων, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους, οι οποίοι έως σήμερα αποτελούν έργα ανεκτίμητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της, Μπάμπη Δαλίδη, αναδύεται ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πρώτες και επιδραστικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα που έδωσε στέγη σε αρκετές underground μπάντες των 80s, όπως οι Yell-Ο-Yell και άλλοι πολλοί. Το έργο πλαισιώνουν μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν στην Creep, όπως οι Angelo & His Egos, Art of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South of No North, Villa 21 και The Vyllies».

 

 

Οι αναμνήσεις των πρωταγωνιστών αναβιώνουν το κλίμα εκείνης της εποχής, κατά την οποία μία χούφτα ανθρώπων με κοινό όραμα κατάφερε, με λιγοστά μέσα και χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία, να δημιουργήσει κάτι το μοναδικό. Τα τραγούδια που κυκλοφόρησε η Creep Records, αποσπάσματα πολλών εκ των οποίων περιλαμβάνονται στην ταινία, αντέχουν στον χρόνο και συνεχίζουν να συγκινούν έως τις μέρες μας τους υποψιασμένους ακροατές.

 

 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Νίκο Χαντζή για την ιδέα της δημιουργίας μίας ταινίας με αυτή τη θεματολογία, καθώς και για την άοκνη προσπάθεια που σίγουρα κατέβαλε για να εντοπίσει όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα εκείνης της εποχής και να τα πείσει να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.

 

Στην ταινία συμμετέχουν οι:

Γιάννης-Λυσίας Αναστασόπουλος (Clown)

Ηλίας Αναστασόπουλος (Clown)

Φρανκ Βακούλας (Headleaders)

Δημήτρης Βασιλάκης (Art Of Parties)

Παντελής Βασιλάκης (Art Of Parties)

Μπάμπης Δαλίδης (Creep Records, Villa 21)

Πάνος Dread (Geheimnis Records)

Αιμίλιος Κατσούρης (Hitch-Hyke Rec.)

Γιώργος Κουλούρης (South of No North)

Γιάννης Μανιάτης (Metro Decay)

Χρήστος Μανωλίτσης (Ηχολήπτης)

Άκης Μπογιατζής (Cpt Nefos)

Δημήτρης Μπούρας (Inner Ear Records)

Άγγελος Νικολόπουλος (Angelo & His Egos)

Ανδρέας Παπαδόπουλος (Villa 21)

Γιάννης Παπαϊωάννου (Rehearsed Dreams)

Ilona Prism (The Vyllies)

Γιώργος Ρουμάνης (The Reporters)

Λάκης Χαλκιόπουλος (Headleaders)

 


Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και για την προβολή της στους κινηματογράφους είναι διαθέσιμες στις σελίδες που έχουν δημιουργηθεί στο Facebook και στο Instagram.

 

 

Διαβάστε, επίσης, μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης στην κυρία Χριστιάνα Στυλιανού (olafaq.gr).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: